Друштво

ЦРТА расписала конкурс “Грађани имају моћ”

Центар за истраживање, транспарентност и одговорност ЦРТА низом програма које спроводи жели да допринесе да људи из локалних заједница лакше решавају своје проблеме. Кључно је да проблеми буду препознати и јасно формулисани, а у томе ће им партнери бити и организације цивилног друштва.

Борба против корупције препозната је као кључна у стварању демократског друштва и у складу са тим је и конкурс “Грађани имају моћ” који је објављен на сајту ЦРТЕ. Такође, прилику да грађани допринесу да се стање у локалним заједницама промени на боље, ЦРТА је омогућила преко сајта покрени.рс. Пракса показује да је у све локалне заједницаме имају један идентичан проблем.

Пре свега је недостатак комуникације и спремност локалне власти да се озбиљно и континуирано бави проблемима у локалној заједници. Грађани често говоре камо лепе среће да су избори стално, јер тек тада представници различитих политичких опција говоре о тој спремности и где стварно показују ниво интересовања да нешто ураде. Зато ЦРТА подстиче представнике власти да ефективно и ефикасно спроводе своје активности на одговорно и конкретно деловање у циљу унапређења локалне заједнице – каже  Игор Стојиловић из Центра за истраживање, транспарентност и одговорност ЦРТА.

За младе од 18 до 28 година ЦРТА је отворила конкурс “Академија демократије”.

На конкурсу за “Академију демократије” који је отворен до 31. августа могу да се пријаве млади људи који ће кроз тај двосеместрални програм стећи различите вештине које ће им помоћи да буду активни и укључени, да имају различити сет знања и вештина – прецизира Игор.

Праћење избора редовна је активност ЦРТЕ.

Ми завршавамо финални извештај са посматрачке мисије која је трајала од почетка године. Извештај ће врло детаљно да прикаже све конкретне ситуације и примере које су се десиле за време избора и са конкретним препорукама за унапређење изборног процеса – додаје Игор.

Према прелиминарним резулататима ЦРТЕ, претходни избори су показали да су демократија и демократске вредности у Србији у паду.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *