Црвени крст Пријепоље негује традицију волонтирања

Црвени крст Пријепоље негује традицију волонтирања

Црвени крст Србије, као највећа волонтерска организација у земљи сваке године 5.децембра обележава Међународни дан волонтера. Ове године обележава се под слоганом  „Буди хуман – снага човечности“ како би се посебна пажња поклонила волонтерима који делују у својим локалним заједницама.

Као највећа и најстарија волонтерска организација у земљи Црвени крст Србије подсећа да су волонтери незаменљив ресурс сваког друштва и да је њихов учинак вишеструк. Осим што решава проблеме угрожених категoрија становништва, волонтирање изграђује њихову личност и помаже друштву да се упути у хуманијем смеру развоја и солидарности.

Волонтерка Црвеног крста сам већ две године. Највише ме мотивисало то што је мој отац добровољни давалац крви тако да сам и ја први пут прошле године дала крв. Тада сам се и прикључила волонтирању и желим да позовем све моје другаре, ако су расположени, нека нам се прикључе, да се дружимо, јер имамо доста занимљивих акција. Једна од њих је Светски дан борбе против дуванског дима у јануару. У априлу имамо Светски дан здравља када старијим суграђаним меримо шећер и притисак како не би морали да чекају у болници – каже волонтерка Црвеног крста Пријепоље Катарина Брајевић.

Сличне мотиве имала је и Адна Мекић.

Са волонтирањем сам кренула недавно, а мотивисало ме то што у мојој генерацији нема довољно младих који се баве волонтаризмом и волела бих да нас што више има. Код мене у породици нико није волонтирао па сам зато и кренула. Родитељи и фамилија су добровољни даваоци крви и зато сам и ја желела да наставим традицију хуманости – каже Адна Мекић.

И Црвени крст Пријепоље  посвећује пажњу младим волонтерима и волонтеркама у којима види потенцијалну снагу која ће наставити да негује принципе ове хуманитарне организације.

Данас смо ту поводом Међународног дана волонтера који се ове године обележава под слоганом „Буди хуман – снага човечности“. Овом приликом желим да позовем све младе, али и старе који су у могућности, да нам се прикључе у волонтирању, да дођу код нас у Црвени крст да се дружимо. Иначе, волонтери су сви они који свесно поклањају своје време, знање и вештине појединцу и заједници без материјалне надокнаде – каже секретарка Црвеног крста Пријепоље Ивана Пушица.

Ивана Пушица је на месту секретарке Црвеног крста Пријепоље пре десет дана заменила Милету Шпицу, који је отишао у пензију.

Тек се упознајем са радом, планом и програмом за наредну годину. Трудићу се да унапредим рад Црвеног крста, да укључимо што више волонтера, да спроведемо што више акција како би помогли угроженом становништву – истакла је новоизабрана секретарка Црвеног крста Пријепоље Ивана Пушица.

Промовисање волонтирања је посебно значајно у заједницама које су економски мање развијене, у руралним и удаљеним крајевима где је најдрагоценији ресурс управо солидарност њених чланова.  Црвени крст Пријепоље тренутно окупља 15-ак волонтера и волонтерки.

Моја досадашња искуства су углавном позитивна, јер драго ми је када некоме помогнем својим волонтирањем и када му измамим осмех. Знам колико то некоме значи, посебно породицама које су у тежој финансијској ситуацији и користе помоћ Црвеног крста. Јако ми је драго када видим осмехе на њиховом лицу , јер знам колико им то значи – преноси своја искуств катарина Катарина.

Црвени крст Србије укључује у свој рад 60.000 волонтера. Од тог броја 60 одсто чине млади волонтери, 20 одсто је старијих, а 20 одсто је средњих година, који чине радно способно становништво. Генерална скупштина Уједињених нација је 1985. године прогласила 5. децембар за Међународни дан волонтера, као подсећање на дан када је 1970. године створен Програм УН за волонтере.

   

Подели на мрежама

Повезани чланци