Црвени крст Пријепоље обележио Међународни дан волонтера

Црвени крст Пријепоље обележио Међународни дан волонтера

Црвени крст Србије, као највећа волонтерска организација у земљи, сваке године 5. децембра обележава Међународни дан волонтера. Ове године обележава се под слоганом „Нада“, а у Црвеном крст Пријепоље овај важан датум обележен је дружењем са волонетрима и волонтеркама из Пријепољске гимназије и Основне школе „Владимир Перић Валтер“.

Kроз своју дугу историју Црвени крст Србије је био и остао највећа и најстарија волонтерска организација у земљи, која подсећа да су волонтери незаменљив ресурс сваког друштва које тежи развоју и да је њихов учинак вишеструк. Црвени крст Пријепоље свакодневно посвећује пажњу младим волонтерима и волонтеркама у којима види потенцијалну снагу која ће наставити да негује принципе ове хуманитарне организације.

Ми смо данас на Међународни дан волонтера, који се ове године обележава под слоганом „НАДА“, угостили наше волонтере из Пријепољске гимназије и ОШ „Владимир Перић Валтер“. Овом приликом желимо да им се захвалимо за несебичну подршку и помоћ приликом свих наших активности. На овај начин, такође, желимо да укажемо на значај волонтера за рад Црвеног крста, уопште – каже секретарка Црвеног крста Пријепоље Ивана Пушица.

Мотиви за волонтерски рад израз су високе свести и спремности да се одговори на потребе других и унапреди живот у својој заједници. Поред сазнања да чине нешто за „праву ствар“, волонтери и волонтерке су у прилици да добију нова искуства, знања и вештине и да остваре нова пријатељства и контакте, као и да искористе могућност стручног усавршавања и личног напредовања.

Волонтирам у Црвеном крсту од септембра месеца и спремна сам било коме другом да помогнем, коме год је то потребно, без очекивања да ишта добијем за узврат. Имам емпатију према другим људима и сматрам да сви требају у своје слободно време да помогну некоме другом – каже волонтерка Црвеног крста Пријепоље Аријана Ћубић.

И Омар Кухиња се од недавно прикључио волонтирању у Црвеном крсту Пријепоље.

Мотивисало ме то што првенствено желим да помогнем учесницима у саобраћају, јер данас свако ко вози мора да има знања из прве помоћи. Ја сам прошао већ ту обуку и желим да кажем да ћемо ми радити на томе, а ићи ћемо и на такмичење из прве помоћи – каже Омар.

Мотивом хуманости водила се и Емина Бјелак.

Сматрам да сви, без обзира на узраст и на то којој социјалној категорији припадају, треба да волонтирају зато што никада се не зна у којој ситуацији се ми можемо наћи и каква помоћ може нама затребати. Ми волонтери из гимназије ћемо учествовати на такмичењу Црвеног крста у наредним месецима и већ се припремамо како би остварили што бољи успех и резултат – сматра волонтерка Емина Бјелак.

Петар Топаловић сматра да је веома важно обележавати овај дан.

Мени је драго што је Црвени крст организовао све ово, позвао нас из Пријепољске гимназије и ОШ „Владимир Перић Валтер“ како бисмо од најранијег узраста сазнали колико је волонтирање важно. Надам се да ћемо имати још оваквих скупова, а даћемо све од себе да окупимо што више људи да волонтирају и да знају шта су то праве вредности – истиче Петар Топаловић.

Анасатасија Мосуровић је поносна на то што може да помогне другима.

Веома ми је драго што сам постала волонтерка у Црвеном крсту, јер на тај начин долази до изражаја наше самопоуздање зато што смо учинили да се неко боље осећа и можда сутра он некоме помогне и изрази ту своју емпатију према другим људима. Волонтирање је јако битно за друштво и генерално за нас младе, посебно из малих општина као што је наше Пријепоље – каже Анастасија Мосуровић.

Црвени крст Пријепоље тренутно окупља око 50 волонтера и волонтерки који су, по потреби, ангажовани на разним акцијама.

Јако је важно да имамо волонтере који су нам на располагању. Рецимо, ове године смо имали поплаве где смо имали угрожено становништво које је било неколико дана без струје и хране тако да је јако битно да можемо да се ослонимо на неког да помогне угроженим, али и старим особама – истиче Ивана Пушица.

Међународни дан волонтера, 5. децембар, обележава се у свету као подсећање на дан када је 1970. године створен Програм Уједињених нација за волонтере. Циљ је подстаћи што већи број људи да понуде своје волонтерске услуге.

Подели на мрежама

Повезани чланци