Да ли ће од петка у Пријепољу бити уведено ванредно стање? Струка је за, а политика против.

Да ли ће од петка у Пријепољу бити уведено ванредно стање? Струка је за, а политика против.

Иако је на јучерашњој седници Штаба за ванредне ситуације општине Пријепоље изнет податак да је у последњих 19 дана у општини Пријепоље забележено 148 случајева обољевања од Корона вируса, одлучено је да се повећа инспекцијски надзор, али не и прогласи ванредна ситуација. Данас је још 21 особа позитивна на Ковид19.

Општина Пријепоље из дана у дан бележи двоцифрен број новозаражених пацијената. Поред ограничења рада угоститељских објеката до 23 часа, обавезе ношења маски у затвореном простору и забране окупљања више од 30 особа на отвореном, не постоје друге мере које би утицале на смањење ширења корона вируса у општини Пријепоље, која је већ трећу седмицу једно од највећих жаришта у Златиборском округу.

Став струке је да се уведе, али то ништа специјално не би променило, јер Влада Републике Србије није донела уредбу којом би координисаном акцијом свих инспекторских служби могло да дође до прекршајних пријава и кажњавања грађана који не поштују мере. Ми смо све то вагали, како не би изазвали неповерење грађана, али и да не би улазили у ограничења рада неких привредних субјеката, јер је ово била изразито тешка година. Одлучили смо да ризикујемо до петка – каже Владимир Бабић, командант Штаба за ванредне ситуације и председник општине Пријепоље.

Бабић истиче да се мере превенције углавном поштују, али да је било неколико спорадичних случајева организовања окупљања са већим бројем људи. Да ли постоје механизми да се окупљања санкционишу?

Постоји само један санитарни инспектор на четири општине. Наши инспектори раде део свог редовног посла, а након тога иду на терен, са неким придруженим члановима који нису чак ни инспектори и превентивно делују, јер немају право да пишу казне. Ми смо од тих инспекцијских служби тражили да нам достављају редовне извештаје и то би могло да послужи и за писање неких пријава од стране санитарног инспектора, мада нисмо још имали случајеве изрицања мера – каже Бабић.

Истакнуто је да посебну опасност представљају градске и међуградске линије, где се не води рачуна о физичкој дистанци у возилима. Упућен је апел  возачима да контролишу употребу маски у возилима.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци