Да ли ће повећање цене енергената довести до поскупљења грејања у Пријепољу?

Да ли ће повећање цене енергената довести до поскупљења грејања у Пријепољу?
Јавно комунално предузеће „Лим“ спремно дочекује почетак грејне сезоне. До краја седмице требало би да буду завршене хладне пробе, а у зависности од температура радијатори у пријепољским становима могли би да буду топли већ од понедељка. Према речима руководиоца Радне јединице „Производња и дистрибуција топлотне енергије“ Бесима Хаџалића, цена грејања за сада остаје на прошлогодишњем нивоу, мада постоји шанса да, због великих разлика у цени енергената на тржишту, дође и до одређене корекције. 
Седам дана пре званичног почетка грејне сезоне Јавно комунално предузеће “Лим“ приводи крају последње припреме како би спремно дочекали 15. октобар.
Ми смо са хладним пробама почели у свим нашим котларницама и рачунам да ћемо до суботе или недеље, негде пре, негде после, завршити са њима. Од понедељка ћемо бити потпуно спремни за те функционалне пробе свих наших котлова. Ако се укаже потреба, од понедељка, најкасније уторка ја рачунам да ћемо бити спремни да пустимо грејање, мада је извесније да ће оно почети 15. октобра – каже руководилац РЈ „Производња и дистрибуција топлотне енергије Бесим Хаџалић.
ЈКП „Лим“  већ је спровело јавне набавке за куповину енергената. Одређени су добављачи и потписани говори. Међутим, проблем представљају велике разлике у ценама нафтних деривата на тржишту, пре свега мазута. С обзиром да се у три од пет котларница у Пријепољу користи управо мазут, то би могло да утиче на формирање цене грејања.
Задња цена грејања коју је ЈКП “Лим” добило од локалне самоуправе било је на паритету мазута од 57 динара са ПДВ – ом. Тренутна цена мазута је више од 87 динара. Значи, огромна је разлика. Што се тиче цене угља она се није много мењала ових неколико година и ту нема проблема. Шта ће се даље дешавати са ценом грејања, ја сада не знам. Ми ћемо обавестити локалну самоуправу о тим разликама у цени. За сада остаје прошлогодишња цена грејања – истакао је Бесим Хаџалић.
Како би грејна сезона протекла без проблема радници ЈКП „Лим“ су током летњих месеци урадили ремонт свих пет котларница. Уложено је више од 2 милиона динара. Према речима Хаџалића, проблема би могло бити једино у котларници „Апотека“, јер се већ 12 година такви котлови не производе, а тешко је наћи и делове. ЈКП „Лим“ испоручује топлотну енергију за око 500 станова и 100 објеката пословног простора у Пријепољу, што је укупно око 50 хиљада квадратних метара. Сасдашња цена грејања по квадрату за стембене објекте је 264 динара, док је за пословни простор за 25 одсто скупља, односно 330 динара.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци