Да ли су Пријепољци и Пријепољке за забрану ријалити програма?

Да ли су Пријепољци и Пријепољке за забрану ријалити програма?

Случајеви насиља, вулгарности, па чак и претње смрћу – све су то били и јесу саставни делови ријалити програма у Србији, који се емитују на разним телевизијама већ 17 година, а на појединим са националном фреквенцијом ове емисије су главне окоснице програма. Ово је разлог што су бројна удружења годинама упућивала притужбе Регулаторном телу за електронске медије. Један од захтева недавних протеста „Србија против насиља“ је био и укидање ријалити програма у Србији. Шта о оваквом програму мисле грађани и грађанке Пријепоља?

Од када је 2006. године први пут на телевизији са националном фреквенцијом приказан један ријалити програм, овакав формат емисија присутан је константно на малим екранима. Форме и називи ријалити емисија су се током година смењивали и трошили, па је од програма који је трабало да буде забаван и емитован у терминима прикладним врсти ријалитија прерастао у полигон за директно промовисање насиља и неприхватљивих образаца понашања у једном друштву које се даље шири преко интернета и друштвених мрежа. Ово је разлог што су бројна удружења годинама упућивала притужбе Регулаторном телу за електронске медије. Један од захтева недавних протеста „Србија против насиља“ је био и укидање ријалити програма у Србији.

Ријалити програми су насиље. Немате образовни програм, дечији, културне емисије и ту нема приче.
Згрожена сам тиме и треба укинути ријалити емисије.
Лично не гледам то, а става сам да има стотине програма, коме се гледа, нек гледа, коме смета, нек пребаци. Нисам ни за, ни против. Не знам да ли и колико утиче на тренутну ситуацију, или је проблем много дубљи у породици и друштву.
Уопште ме то не занима, али нису добар пример младима.
Онако на телевизији приказивати деци свашта, то је катастрофа. Зато се и дешава све ово. Јер, ту су све криминалци и све се зна ко је и шта је. То је требало давно укинути и да се више никад не врати, ако мислимо да будемо нормална држава – мишљења су грађана и грађанки Пријепоља који су учествовали у анкети.

Није спорно да су свађе, оговарања и повремене туче већ дуго срж ријалити програма на телевизијама широм света, али је, чини се, у Србији тај жанр пао на најниже гране. Гледали телевизију или не, снимци се незаустављиво шире интернетом и друштвеним мрежама, па неминовно сазнајете о ситуацијама и људима који се у тим програмима појављују. Да ли су једини узрок различитих друштвено неприхватљивих догађаја, вероватно нису, али свакако ни добар пример младим генерацијама, а ни садржај овакав, какав је тренутно није прикладан за емитовање на телевизијама са национланом фреквенцијом.

Подели на мрежама

Повезани чланци