Дан Општине Пријепоље – јединство кључ напретка општине

Дан Општине Пријепоље – јединство кључ напретка општине

Свечаном седницом Скупштине општине Пријепоље у великој сали Дома културе обележен је Дан Општине. На свечаној седници додељено је признање „Почасни грађанин“, девет Награда и Захвалница Општине Пријепоље заслужним појединцима и колективима и 63 новчане награде успешним ђацима, спортистима и добровољним даваоцима крви.

Свечана седница почела је химном Републике Србије „Боже правде“ у извођењу хора Прве крагујевачке гимназије. Свечаној седници осим одборника и одборница присуствовало је руководство општине Пријепоље, представници привредног и политичког живота, правосудних, здравствених, образовних и установа културе, верских заједница, Полицијске управе у Пријепољу, Војске Србије као и гости из Београда, општина Златиборског округа, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Све присутне је на почетку седнице поздравио председник Скупштине општине Пријепоље Станко Кијановић, који је подсетио на историјски значај и досадашње датуме које је општина Пријепоље прослављала као свој дан.

Дана 24. септембра далеке 1943. године Пријепоље је први пут ослобођено од окупатора у Другом светском рату, а 9. јануара 1945. године Пријепоље је коначно ослобођено. У поратној историји то су били датуми који су се славили као Дан Општине Пријепоље. И то је трајало све до 2016. године када је тадашњи сазив Скупштине општине одабрао 7. јул, датум када је Пријепоље први пут поменуто у писаном акту још 1343. године – рекао председник Скупштине Општине Пријепоље Станко Кијановић.

У свом говору председник Општине Пријепоље Драго Попадић осврнуо се на све инвестиције које су започете и реализоване у претходних годину дана рекавши да после дуго времена Пријепоље има шта да слави.

Обећали смо да ће Пријепоље бити једно велико градилиште и радилиште и то смо остварили. Наша очекивања су превазиђена, али то не сме да нас успори јер има још много да се ради. Не могу да не поменем круцијалне инвестиције које мењају ствари из корена – изградња вртића, изградња и реконструкција путева, после дуго година изградња трафостанице и сва улагања у енергетску ефикасност, изградња водовода, расвете, као и улагање у туризам и пољопривреду и комуналну опремљеност која је никад већа – истакао је Попадић.

За изузетан допринос развоју и афирмацији Општине Пријепоље у области економског развоја, инфраструктурних пројеката, подршке локалној заједници и унапређењу политичког дијалога, признање „Почасни грађанин“ додељено је председнику Србије Александру Вучићу. Признање је у име председника преузео начелник Златиборског округа Десимир Поповић. Награду Општине Пријепоље за изузетан допринос у пружању здравствене заштите добио је др Зулкефил Бато Садовић.

То је однос неки мој према Пријепољцима и Пријепољци ми враћају овом наградом. Ја сам презадовољан, посебно што је то за делатност здравства коју ја највише волим и којој сам посветио цео живот. Посебно што сам то посветио дјеци јер сам дјечији хирург. Отишао сам у пензију и то је неки нормалан след ствари – рекао је др Садовић.

Награда за изузетан допринос у развоју локалне самоуправе општине Пријепоље припала је и Почасном конзулу Републике Србије у Турској Зарифу Алпу.

Доста значи ова награда, али на њу треба овако гледати. Ово није само награда за Зарифа Алпа, већ за све оне који су са мном радили и удружење Румелисијад и све наше пријатеље. За све њих данас узимам ову награду – утисак је Почасног конзула Републике Србије у Турској Зарифа Алпа наводећи да је дијаспора веома важна за Пријепоље.  

На свечаној седници додељено је и седам захвалница и то Јову Цаковићу за развој и афирмацију спорта у општини Пријепоље и промоцију општине у земљи и иностранству,  др Заги Попадић за хуманитарни рад и афирмацију општине Пријепоље, проф. др Радославу Свичевићу за афирмацију општине Пријепоље у Србији и иностранству. Према одлуци Скупштине Награде су додељене и АД „Путевима Ужице“ за реализацију инфраструктурних пројеката, као и представницима три министарства – Министарству рударства и енергетике – на челу са министарком Дубравком Ђедовић Хандановић за изузетан допринос у унапређењу квалитета живота грађана општине и економски развој кроз унапређење енергетске ефикасности и стабилности снабдевањем електричном енергијом. Такође, Министарству туризма и омладине са министром Хусеином Мемићем за изузетан допринос кроз улагање у пројекте у области туризма. Захвалница је додељена и министру за регионални равномерни развој у претходној влади Едину Ђерлеку за изузетан допринос у развоју и унапређењу инфраструктуре, који је обраћајући се на свечаној седници рекао да је ово Министарство, за годину дана уложило 60 милиона динара у општину Пријепоље, односно  петину свог буџета.

То је највећи показатељ нашег односа према Пријепољу, према грађанима и најбоља демонстарција како се врши једна државна и јавна функција искључиво у интересу грађана како би повећали животни стандард и унапредили квалитет живота грађана Пријепоља – закључио је потредседник Владе Републике Србије Един Ћерлек.

Испред Министарсва рударства и енергетике Маја Вукадиновић истакла је колико ово Министарство улаже у енергетску ефикасност и најавило изградњу топлане у Пријепољу.

Ми смо подржали концепт напуштања фосилних горива кроз изградњу четири топлане у Прибоју, Малом Зворнику, Новом Пазару и Мајданпеку и посебно ми је драго што ће Приепоље учествовати у наставку овог програма и што ће добити два нова котла на биомасу. Такође ће у потпуности бити реконструисана топловодна мрежа и замењене све подстанице чиме ће се мазут као главни енергент заменити дрвном сечком – истакла је помоћница министарке рударства и енергетике Маја Вукадиновић.

Уручене су и 63 новчане награде ђацима генерације основних и средњих школа у Пријепољу, носиоцима Вукове дипломе, ђацима који су освојили неко од прва три места на републичким такмичењима, спортистима и спортисткињама који су остварили успехе на државним и међународним такмичењима и добровољним даваоцима крви. Свечану седницу употпунио је и богат културно-уметнички програм у коме су наступили малишани Предшколске установе „Миша Цвијовић“ који су председнику општине уручили књигу са њиховим жељама како би град био срећнији и бољи,  хор Прве крагујевачке гимназије, ђаци Основне музичке школе у Пријепољу и фолклорни ансамбл Дома културе.

Подели на мрежама

Повезани чланци