Дан општине Пријепоље: Људи у Пријепољу заслужују медаљу „Борци за мир“

Дан општине Пријепоље: Људи у Пријепољу заслужују медаљу „Борци за мир“

Свечана седница почела је химном Републике Србије „Боже правде“ у интерпретацији хора „Свети краљ Владислав“ из Пријепоља, под руководством професорице музике Искрице Радоњић. Свечаној седници присуствовало је руководство општине Пријепоље, представници привредног и политичког живота, образовних и установа културе, верских заједница, Полицијске управе у Пријепољу, као и гости из Београда, општина Златиборског округа и Црне Горе.

Све присутне је на почетку седнице поздравила председница Скупштине општине Пријепоље Стана Марковић. Подсетила је на истроријски значај датума који општина Пријепоље прославља као свој дан, напоменувши да Пријепоље први пут поменуто у писаним документима 1343. године. Био је то Дубровачки уговор, који је сачуван у Дубровачком архиву. Пријепоље је тада постало стециште дубровачких каравана који се у њему задржавају ради трговине.

Председник Општине Драгољуб Зиндовић искористио је прилику да подсети на све значајне инвестиције које је општина реализовала у протеклом периоду и шта планира за убудуће. Неке од значајнијих инвестиција истакао је мост у Шарампову, пут Коловрат – Сељашница – Слано блато, водовод Луке.

Уследило је уручење награда и признања онима који су остварили успехе од личног и јавног значаја.

Ове године први пут је додељено Јавно признање “Почасни грађанин” и то некадашњем градоначелнику Кеница, најстарије општине града Берна, Анрију Хуберу, за уметничко, политичко и хуманитарно деловање, којим је допринео развоју и афирмацији општине Пријепоље у земљи и иностранству. И током ове посете Пријепољу, још једном је показао своју хуманост: Предшколској установи „Миша Цвијовић“  уручио је донацију вредну 100 хиљада динара.

За посебан допринос друштвеном и привредном развоју oпштине Пријепоље награду су добили Фондација Ана и Владе Дивац из Београда и Турска развојна агенција за међународну помоћ и сарадњу ТИКА.

За значајна остварења у области образовања и васпитања и другим областима стваралаштва и хуманитарног деловања награђен је редовни професор на Правном факултету у Београду др Мирко Васиљевић.

Захвалница за изузетан допринос у области екологије додељена је Владимиру Пушоњићу, који је самоиницијативно очистио смеће од магистралног пута Београд – Бар ка селу Мијани.

За изузетан допринос у афирмацији и промовисању општине Пријепоље и пружању помоћи у реализацији пројекта реконструкције објеката Основне школе Душан Томашевић Ћирко, захвалница је додељена Зифу Кајевићу из Бурсе у Турској.

Власник пекаре Арена Ферхат Хођај добио је захвалницу за пружање помоћи грађанима Пријепоља, који нису у могућности да купе хлеб, a који исти могу бесплатно добити у пекари Арена.

За пружање помоћи грађанима Пријепоља у области здравствене заштите захвалницу је добио др Елмедин Чичић.

Новчану награду добила је Минела Халиловић за учињено изразито хумано дело, када је са својом другарицом на аутобуској станици у Ужицу пружила прву помоћ жени која се гушила.

За постигнуте резултате у области спорта новчану награду добио је Емир Хамзић, док је за истакнут рад у области сточарства и пољопривреде награђен Сеад Бјелак, који се 12 година бави сточартсвом и има 12 крава и 7 јуница.

Највише новчаних награда додељено је из области образовања и то ђацима генерације основних и средњих школа. Из основних школа то су Азра Хаџиавдић, Василије Васиљевић, Едвин Хамзић, Теодора Пушица, Аделиса Халиловић, Мелиса Јусовић и Никола Драгутиновић. Ђаци генерације средњих школа су Надира Хурић, Ивона Дучић и Анђела Голубовић.

У име награђених, обратио се бивши председник општине Кениц Анри Хубер.

Истакао је како га је Пријепоље увек одушевљавало узајамним поштовањем људи који су различитих нација и вера и да су се у најгорим временима одупрели насиљу и мржњи. „Када бих био у прилици да вам доделим медаљу, на њој би писало БОРЦИ ЗА МИР“ – истако је он и додао да и ако је признање „Почасни грађанин“ симболично, за њега представља непроцењиву вредност и један од најлепших поклона које је примио у свом животу. Излагање је завршио речима на српском „Носим Пријепоље у мом срцу“.

Свечану седницу употпунио је и богат културно – уметнички програм у коме су насупили: Фолклорни ансамбл Дома културе, малишани Дечјег вртића „Миша Цвијовић“, певач Млађен Тошовић, ђаци Основне музичке школе у Пријепољу. Две музичке нумере извео је и Анри Хубер са својом ћерком Саром.

Дан општине 7. јул у Пријепољу се облежава од 2016. године, када је на седници Скупштине општине усвојен предлог Општинског већа.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *