Дан Санџака – 80 година од оснивања ЗАВНО Санџака у Пљевљима

Дан Санџака – 80 година од оснивања ЗАВНО Санџака у Пљевљима

Дан Санџака обележава се 20. новембра, када је у Пљевљима 1943. године основано Земаљско антифашистичко веће народног ослобођења Санџака. На првом заседању ЗАВНОС-а, одабрано је веће са 62 члана, међу којима је било припадника свих националности и вера, а у њега је изабрано и пет жена. За председника Извршног одбора изабран је Сретен Вукосављевић, а за потпредседника Мурат еф. Шећерагић.

Дан Санџака, национални празник Бошњака потврђен је Одлуком Савета Републике Србије за националне мањине 2005. године, на предлог Бошњачког националног вијећа и обележава се 20. новембра, у знак сећања на оснивање Земаљског антифашистичког већа народног ослобођења Санџака, у Пљевљима 1943. године.На овај дан  на зградама локалних органа и организација са јавним овлашћењима, на подручјима на којима је босански језик у службеној употреби, истиче се национална застава Бошњака. Поводом Дана Санџака, честитку свим Бошњакињама и Бошњацима и свим грађанима Санџака упутила је председница Бошњачког националног вијећа др. Мисала Праменковић.

„Оснивање ЗАВНО Санџака представља цивилизацијски искорак јер су његови судионици показали храброст, снагу, вољу и одлучност да сами одлучују о интересима грађана Санџака, кроз посебан вид самосталности и организације. Грађани Санџака се са поносом сјећају овог догађаја који је потврда да је Санџак мјесто сусрета различитости које су уткане у сваки његов дио“, наводи се у честитки.

Пријепољска Бакије-хануме медреса Дан Санџака обележава у школи, програмом у којем ће учествовати Есад Џуџо, из Центра за бошњачке студије у Тутину, кантаутор Рифат Рамовић и хор ученица Бакије-хануме медресе. Програм почиње у 19 сати. У уторак, 21. новембра, у малој сали Дома културе у Пријепољу биће одржана промоција књиге „Рам Буља и друге приповијетке“ књижевника Ћамила Сијарића, по избору Фарука Диздаревића. Почетак промоције је заказан за 18 часова.

Подели на мрежама

Повезани чланци