Даут Јеман из Еритреје победник 3. етапе бициклистичке трке „Кроз Србију“

Даут Јеман из Еритреје победник 3. етапе бициклистичке трке „Кроз Србију“

Такмичар из Еритреје Даут Јеман победник је треће етапе 62. Међународне бициклиастичке трке „Кроз Србију“ која је од Чачка вожена до Пријепоља. У суботу од манастира Милешева стартује последња етапа која се вози назад до Чачка, где ће бити проглашени победници овогодишње трке.

Најтежу и најзахтевнију етапу овогодишње трке „ Кроз Србију“ од Чачка до Пријепоља, дугу 153 км, са пет брдских и три пролазна циља Даут Јеман прошао је за 3:59 мнинута. Друго место на циљу испред Дома културе са свега неколико десетинки заостатка за такмичарем из Еритреје освојио је Холанђанин Адне Ван Енгелен, док је трећи био Словенац Матић Жубер.

Мој план је био да победим и попнем се на ово постоље. Припремао сам се за ову трку 4 месеца тако да сам ово очекивао. Први пут сам у Србији и све ми се веома свиђа: земља,  људи и цела организација – пренео је ссвоје утиске након победе у Пријепољу Даут Јеман из источно афричке државе Еритреје.

На овогодишњој трци „Кроз Србију“, чији је старт био у Пожаревцу, кренуло је 120 бициклиста, али је после две етапе 39 такмичара одустало, па је из Чачка пут Пријепоља кренуо 81 бициклиста.

Јако су тешки услови, јак ветар нас прати од почетка из Пожаревца и онда и оне стазе које су наизглед биле лакше, бициклисти нису успевали да их заврше. Видећемо колико је њих данас успело да заврши трку. Сваког дана је селекција све већа и већа. Сигуран сам да они који данас заврше трку, они ће изгурати и до краја – каже председник Бицикистичког савеза Србије Радомир Павловић.

Пријепоље је другу годину за редом, поред Пожаревца, Мионице и Чачка, један од домаћина бициклистичке трке „Кроз Србију“.

Прошле године пријем је био изненађујуће добар с обзиром да је трка први пут гостовала у Пријепољу. Ове године смо се још једном одлучили да дођемо у Пријепоље, а један од разлога је управо што је ово „краљевска“ етапа. То је најтежа етапа ове трке и сви је памте када долазе у Пријепоље управо због тих простора док се дође. Ту је пуно планина, пењања, спуштања и изискује доста напора да се дође до победе и жуте мајице – каже Радомир Павловић.

Задовољство што је ова изузетноважна трка поново у Пријеопољу није крио ни председник општине.

И те како имамо разлога да будемо задовољни, јер су нам дошли бициклисти из 27 држава. Ту су 22 екипе са више од 100 возача. Ово је за Пријепоље један велики догађај. Ето прилике да промовишемо и наше потенцијале, јер овај догађај прати сео свет. Трка „Кроз Србију“ није безначајна трка, већ један од најзначајнијих догађаја у Србији тако да смо пресрећни што учествујемо у свему овоме. Надам се да ће ова сардња потрајати и постати традиција – истакао је председник Општине Пријепоље Владимир Бабић.

Победом у трећој етапи Даут Јеман обукао је жуту мајицу намењену водећем у генералном пласману. Плаву мајицу која се додељује најбољем возачу на брдским циљевима обукао је такође бициклиста из Еритреје. У зеленој мајици, која се додељује најбољем у генераном пласману пролазних циљева у 4. етапи ће стартовати Виктор Поточки из Словеније. Белу мајицу, намењену најбољем младом бициклисти до 23 године обука је још један Словенац Јака Вовк, док је мајица са обележјима српске заставе најбоље пласираном такмичару из Србије припала Краљевчанину Марку Томићу. У знак захвалности за гостопримство идобру организацију председник Бициклистичког савеза Србије уручио је плакете председнику општине Владимиру Бабићу и генералном секретару Спортског савеза Пријепоље Луки Шуљагићу.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци