Дебата: Положај новинарки у локалним медијима

Дебата: Положај новинарки у локалним медијима

Поводом 8. марта устајемо и придружујемо се напорима и победама свих храбрих жена које већ 112 година воде борбу за радна права и достојанствен живот жена на овим просторима. Удружење „Форум жена Пријепоља“ уз подршку Медиа и реформ центра Ниш и Амбасаде САД у Србији организује дебату „Достојанство. Плата. Живот – Положај новинарки у локалним медијима“.

Према висини и редовности зарада, радном статусу, условима рада и могућностима решавања различитих важних егзистенцијалних питања, положај новинарске професије је веома тежак. И у новинарству жене морају много више да раде и доказују се да би напредовале на послу у односу на мушке колеге, а истовремено су за исти посао често мање плаћене од мушкараца.

У медијима данас ради више новинарки него новинара, али су у мањем броју на уређивачким и позицијама одлучивања. Трећина медија на локалу је у власништву жена, међутим реалан проценат је 23% – показало је истраживање Локал Преса.

За разлику од колега, новинарке су чешће у ризику да доживе сексуално узнемиравање, сексистичке коментаре и увреде који су обликовани и легитимисани патријархалним окружењем у ком живе и раде.

У Дебати учествују: Марија Обреновић – председница УО Асоцијације „Локал прес“, Надежда Тошић – власница „УЕ Медиа“, Далиборка Малешић – новинарка ТВ Форум и портала Форуминфо. Дебата ће се одржати у Дому културе у понедељак 6. марта са почетком у 17 сати.

Подели на мрежама

Повезани чланци