Демир Мекић: Медији рефлектују стварност у којој живимо

Демир Мекић: Медији рефлектују стварност у којој живимо

Многи медији у пракси веома често крше Новинарски кодекс када је извештавње о женама у питању. Узимајући у обзир колики утицај медији имају на формирање мишљења код људи, ситуација је више него забрињавајућа. Чест је случај и да се деци кроз цртане филмове усађују обрасци којима се подстиче неравноправност између жена и мушкараца.

Медији преносе и рефлектују ставове, жеље, страхове и доминантне  вредности  јавног мњења. И медијски садржаји намењени најмлађима, попут цртаних филмова, обилују родним стереотипима и предрасудама. Пријепољац Демир Мекић управо се том темом бавио у свом дипломском раду .

Mи смо сви одрасли на томе, почевши од бајки преко цртаних филмова који су некако и настали из те приче. Заправо, ту видите да је жени остављена та нека негујућа и пасивна улога, чак и у читанкама и уџбеницима можете да видите да девојчице углавном подржавају дечаке док они играју фудбал. Оно што је проблем је нормализација једног модела. Ми сада живимо у свету у којем свима нормално да је то тако, без неке критичке свести о томе да можда може и другачије  – каже социологДемир Мекић.

Жена којој се медији у Србији обраћају опседнута је лепотом, чистоћом, децом, мужем и спремањем хране. Доминантна слика је младо тело жене –  разголићено, изазовно, пожељно.

Она места која дефинитивно нису резервисана, јесте нека врста политичког живота. Жене су најчешће остављене за неку сферу приватног, куће, породице итд., тако да и њихова презентација у медијима буде кување и нека неговатељска улога. Врло често медији поручују жени да буде довољно добра мушкарцу – закључује Демир.

Према речима нашег саговрника, медији само рефлектују стварност у којој живимо.

Идеално би било да је стварност таква да је жена равноправна са мушкарцем, да је у политичкој сфери активнија, и онда би слика у медијима била потпуно другачија.

Одређене категорије жена су посебно слабо заступљене; то су жене које  припадају  старијој  популацији, жене са села, припаднице етничких и  националних мањина,  жене  са  инвалидитетом и хомосексуално оријентисане.


Подели на мрежама

Повезани чланци