Друштво

,

Млади

,

Образовање

Дигитално насиље међу младима – Како га спречити?

У циљу превенције дигиталног родно заснованог и сексуалног насиља, Аутономни женски центар у наредном периоду планира низ активности са ђацима Пријепољске гимназије и Економско – трговинске школе. Иако су насиљу у онлајн свету изложена оба пола, истраживања показују да су дискриминацији ипак више изложене жене и девојке.

Пријепољска гимназија и Економско – трговинска школа из Пријепоља су међу 10 школа у Србији из пет градова у којима ће Аутономни женски центар реализовати пројекат “Превенција дигиталног насиља”.

Млади су нам рекли да је ово проблем који утиче на њих и изазива озбиљне последице и да је неопходно да се више разговара о томе. Циљ је заправо да оснажимо младе да кажу НЕ таквој врсти насиља, посебно девојке. Циљ је да повећамо њихову свест о неприхватљивости насиља с једне стране, с друге стране желимо да понудимо запосленима у школама корисне материјале којима они могу активно да се укључе у превенцију насиља – каже координаторка пројека Марина Илеш из Аутономног женског центра.

Пројекат Превенције дигиталног насиља је наставк пројекта „Могу да нећу“ који се односио на превенцију насиља у партнерским везама младих. Реализацијом пројекта дошло се до закључка да би дигиталном насиљу требало посветити више пажње, јер је оно често и непрепознатљиво.

Они што је за нас кључно је да посматрамо дигитално насиље као један делић ток континуираног насиља према женама и девојчицама. То је део насиља који може почети у физичком свету па се онда наставити у дигиталном простору, или обратно. У том контексту, ми желимо да пошаљемо поруку да нико не треба да пристаје и да прихвата насиље које се дешава у партнерској вези и да дечаци не треба да пристају на тзв. мачо улогу у вршењу насиља – додаје  Марина.

Поред школа у Србији, у пројекту Превенције дигиталног насиља учествоваће и партнерске организације из Хрватске, Шпаније и Мађарске. Пројекат финансира Европска унија кроз програм “Право – Једнакост – Држављанство”.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци