Дивље депоније и сметлишта као знакови поред пута

Дивље депоније и сметлишта као знакови поред пута

Да општина Пријепоље има проблем са одлагањем комуналног отпада прича је која је стара скоро три деценије. Гомилање проблема и њихово неправовремено отклањање као резултат дало је несанитарну депонију Стањевине на уласку у град. Решење за уклањање ове депоније требало би да нађу владајуће структуре на локалу, али ниједној то није пошло за руком у протеклих 20 и више година. Оно што је с друге стране делимична одгововорност свих нас, су дивље депоније и сметлишта поред пута, којих према незваничним проценама на територији општине Пријерпоље има преко 100. Неколико таквих сметлишта налази се и на магистралном путу за Пљевља.

На прво веће сметлиште на путу за Јабуку наилазимо у месту Баре. Пластичне кесе, стаклена амбалажа, картонске кутије, све на гомили поред магистралног пута. И баш ту, на неколико квадратних метара видимо последице несавесности, бахатости.. То је и једна од слика из Пријепоља коју носе туристи на путу за и из Црне Горе.

У своју колекцију слика из Пријепоља убрзо придодају  још једну – страшнију.

Недалеко од првог сметлишта, чесма за одмор…и смеће. Свуда наоколо. Чесму, у народу названу Војинова чесма 2010. године подигла су браћа Кијановић као успомену на свог оца.

Проширење и прилаз чесми прекривени су папирима, празним флашама, кутијама, кесама из домаћинстава. Нема чега нема – рекли би неки. Али недостаје савести. Примећују то и они туристи који имају свест о заштити животне средине.

„Овакво смеће овде поред воде, ово је страшно“, каже Милијана Вукадиновић, која се након краћег боравка у Црној Гори враћа у Краљево.

„Ја пуно путујем, и по Босни, Србији, Црној Гори. Своје смеће увек стављам у кесу, па у ауто. Никад нисам бацила смеће поред канте, већ на за то одређено место. Ово је срамота, пролазе странци, виде ово. Ово је култура нас, нашег народа“, додаје она.

Оба ова сметлишта су ван контроле и надлежности Јавног комуналног предузећа Лим, рекао нам је руководилац Радне јединице „Комунални објекти“ Џевад Бегановић. Једино што комуналци ураде је да једном месечно испразне смеће код Војинове чесме, и то раде добровољно, успут, када купе смеће са царинског пункта на Јабуци. Ниједна дивља депонија и сметлиште којих у општини има преко 100, нису у надлежности Јавног комуналног предузећа Лим, додао је Бегановић.

 

Подели на мрежама

Повезани чланци