Дивље депоније у Пријепољу – Милион динара бачено на отпад

Дивље депоније у Пријепољу – Милион динара бачено на отпад

На територији општине Пријепоље мапиране су и лоциране 22 дивље депоније на којима се налази укупно 90 тона отпада. Да би се ове депоније санирале, у локалној самоуправи процењују да ће бити потребно милион динара.

Према рачуници, коју је локална самоуправа Пријепоља проследила Министарству за заштиту животне средине, дивље депоније се простиру на близу 2 хектра површине.  

Највећа међу мапираним, је дивља депонија у насељу 4. децембар на којој се налази око 20 тона смећа за чије чишћење и санирање је потребно 125 хиљада динара. И за мештане овог насеља ова депонија је дугогодишњи и нерешив проблем.

Пре тога је овде био контејнер и некоме је пало на памет да га макне и сад се то баца овако, растурају животиње… Ово је инфекција за насеље и град уопште. Пресипали смо ми то неколико пута и опет довлаче. Бацају ту и стрвине и угинуле животиње, ово је стварно ругло и неиздрживо – револтиран је мештанин насеља 4. децембар Селмо Нуковић.

Ово место и оволика гомила, очигледно није била довољна, па се несавесно понашање појединаца проширило и на суседни приватни посед изнад куће Војислава Рогановића.

Ја не могу да верујем да људи могу овако нешто да ураде. Све ми је доле за кућу сишло ово смеће под прозоре. Опомињао и приватно да не бацају, међутим нема користи. Пријавио сам комуналној инспекцији да изађе на лице места па ћемо да видимо да ли ће шта предузети. Ово не може овако да стоји да се види… Хоћемо у Европу са сто кила смећа – закључује  Рогановић.  

На дивљим депонијама код Пилане у Миоској и Пљеваљској петљи, по процени локалне самоуправе налази се по 10 тона смећа. Иако не по количини, по броју мапираних дивљих депонија на општинском списку, предњачи Бродарево са три сметлишта – код Тунела, испод моста у Гробницама и код спортског центра Јалија, на којима је укупно депоновано десет тона разног отпада. Процена је и да се на две депоније код Беговог моста накупило и одомаћило око девет тона смећа, а Залугу је изгледа мало што гледају на депонију Стањевине, већ су никле још три мини депоније са укупно 5 тона смећа. На мапи су још лоциране и дивље депоније у Грачаници, Сељашници, Јабуци, Ташеву, Избичњу, Ђурашићима… и то вероватно није коначан списак.  

Табела дивљих депонија које је лоцирала локална самоуправа Пријепоља

Проблем са дивљим депонијама није само у томе што руже град и природу, много опасније је, како се наводи и у извештају Агенције за заштиту животне средине, што доводе до загађивања земљишта и подземних вода а тиме и до угрожавања биљног и животињског света.

У прилог нам не иде ни податак да је широм Србије регистровано око три и по хиљаде дивљих депонија, али ни Извештај Европске Комисије  о напретку наше државе за 2020. годину за поглавље 27 у коме се каже да Србија мора да удвостручи напоре да се брже затворе депоније које нису у складу са правним прописима и у смислу улагања у разврставање и рециклажу отпада, као и смањења количине отпада.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци