Ђаци бродаревских села и даље без организованог превоза до школе

Ђаци бродаревских села и даље без организованог превоза до школе

Састанку у општини је присуствовао и један од родитеља који свакодневно довози своје дете из Брвина Неџад Подбићанин. Кaже да је донета одлука да Основна школа „Светозар Марковић“ у року од 30 дана поново покрене поступак јавне набавке за услуге превоза ученика и наставника јер се на претходне две нико није јавио.

У тој набавци стоји да је обавеза да пет аутобуса полази у исто време испред школе да би ученици одржавали наставу редовно. Услови јавне набавке су отежани доношењем новог Правилника о јавном превозу тако да је то тешко испунити. Занима нас да ли ови услови ваше само за Пријепоље и наше Бродарево или овај правилник важи за читаву Србију, јер како сам приметио нико нема овај проблем осим нас у Бродареву – пита се један од родитеља Неџад Подбићанин.

До расписивања треће јавне набавке родитељи ће морати сами да довозе и одвозе своју децу.

Ми имамо велики проблем јер сви морамо да водимо децу у школу како знамо и умемо. Има много села која су далеко од школе и по 15 – 20 километара тако да ђаци једноставно пешке не могу да иду  јер су то мали разреди. Некако ћемо се изборити са овим док је још лепо време, а ако са овим проблем уђемо у зиму биће заиста тешко – забринут је Неџад који додаје да  неке породице планирају да све продају на селу и доселе се у Бродарево како би деца могла несметано да иду у школу.

Подбићанин истиче да је претходних 25 година услугу превоза обављао један превозник.

Добро је обављао послове. Ми смо се залагали да он настави и даље то да ради али се он не јавља на расписане тендере.Није се јавио на претходна два. Ми смо немоћни са њим да преговарамо. Покушаћемо да утичемо да се јави на новом тендеру, друго не знам шта да радимо – истакао је Подбићанин.

Родитељи сматрају да су средства која општина Пријепоље, сходно закону, обезбеђује као накнаду трошкова превоза ђака недовољна.

До 5 километара 60 динара  у једном правцу, значи 120 динара за један дан. То је толико мало да нисмо могли да пристанемо на ту цену. Тражили смо цену од 230 динара на правцу до 5 километара – рекао је Неџад који свакодневно из 6 километара удаљених Брвина довози дете које иде у трећи разред основне школе.

Како стоји у закључку са састанка, уколико поступак јавне набавке поново не успе, општина Пријепоље се обавезала да ће се, у сарадњи са Школском управом Ужице и органима Основне школе “Светозар Марковић”, захтевом обратити Министарству просвете, науке и технолошког развоја и Влади Републике Србије за обезбеђење додатних средстава.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *