Ђацима Пријепољске гимназије представљена могућност бесплатног студирања у Русији

Ђацима Пријепољске гимназије представљена могућност бесплатног студирања у Русији

Руски центар за науку и културу – Руски дом у Београду сваке године реализује конкурс за доделу стипендија за бесплатно студирање на неком од руских високо – образовних установа. Прилику да се упознају са могућностима студирања у Русији имали су ђаци Пријепољске гимназије.

Са условима и начинима пријављивања за бесплатно студирање на неком од универзитета у Русији ученике и ученице, али и професоре Пријепољске гимназије упознао је Војислав Милић, бивши стипендиста Владе руске федерације и Руског дома у Београду.  Волео би да што већи број наших грађана искористи ову прилику, због чега се и одлучио на овакав вид промоције.

Дошао сам нашем народу да представим стипендије за Русију које немају обавезујући карактер, знање руског језика није предуслов за добијање стипендије, јер се добија нулта година за учење језика. Стипендија покрива све нивое студија, основне, мастер и докторске студије и пружа могућност уписа било ког од око 500 државних универзитета широм Русије – каже Војисалв Милић.

Поред бесплатних студија и загарантованог смештаја, стипендија укључује и новчани износ на месечном нивоу, који је на нивоу износа стипендија руских студената, али и могућност за богат студентски живот кроз различите секције, манифестације и културне догађаје. Ову прилику пре четири године искористио је и Војислав, који је по завршетку основних студија у Србији, отишао у Москву где је завршио мастер студије.

Имао сам жељу да поделим сва та своја искуства са нашим народом. Обишао сам отприлике 32 школе углавном у Западној Србији, у нашем округу  с обзиром да ја долазим из Пожеге и биће ми задовољства ако могу било шта корисно да учиним за наш народ. Ово све искључиво радим из патриотских разлога да би људи знали  да могу да добију беплатно више образовање, јако квалитетно руско образовање – наставља Војислав.

Изузетно ми је задовољство што смо угостили Војислава који је успео да пренесе нашим ученицима делимично и културу и историју руског народа, да им предстви те бесплатне стипендије које нуду Руска федерација. Надамо се даљој сарадњи са руским универзитетима и са будућим партнерствима који су на видику – истакла је директорка Пријепољске гимназије Наташа Лучић.

Руска федерације годишње финансира 15 хиљада стипендија широм света. За овај вид образаовања у Србији влада велико интереспвање.

Нама у Београд стиже око 150 и тај број из године у годину расте као и број заинтересованих. Значи испада да сваке године 150 наших студената иде у разлучите градове  Русије на разне универзитете тако да је наша дијаспора у Русији јако велика. Имамо и друштвене организације, организују се разне културне манифестације где се дијаспора може дружити – објашњава Војислав Милић.

Милић је ђацима Пријепољске гимназије понудио и неке бизнис идеје како могу да раде и студирају. Навео је пример мастер студија.

Мастер студије су углавном у вечерњим сатима, а студентска виза законски дозвољава да се ради тако да ко жели да упише мастер он већ има своје образовање и специјалност и може да се запосли у Русији да ради и зарађује, а увече студира ида споји све то – предочио је Војислав Милић.

Осим стипендија за студирање, Милић је представио и могућности за реализацију бесплатних летњих школа руског језика и културе које се организују у три руска универзитетска центра. Искористио је прилику и да се састане са општинским руководством како би им предложио побратимство са општином Шуја у Ивановској области.

Подели на мрежама

Повезани чланци