Ђорђе Кадијевић: Уметност оплемењује људе и побеђује свако зло

Ђорђе Кадијевић: Уметност оплемењује људе и побеђује свако зло

Колико, данас, у овом времену пандемије, закључавања и отуђености оплемењујемо  душу  уметничким делима, колико стварамо или конзумирамо културу за Телевизију Форум говорио је истакнути српски редитељ, сценариста, историчар уметности и ликовни критичар Ђорђе Кадијевић.

Све пролази осим културног блага. Колико су Пријепољци и Пријепољке свесни културних вредности у свом окружењу.Колико су дела настала у оквиру Уметничке колоније Милешева, утицала или утичу на дух овог града? Ко данас зна ко је био  канцелар у Аустији у доба кад је Моцарт стварао, а за Моцарта сви знају, пита се редитељ и историчар уметности Ђорђе Кадијевић, који је три деценије био селектор и директор Уметничке колоније Милешева.

Тако се једнога дана, и за наше време, може мање знати за оне који деле власти и упражњавају историјске позиције местима која су освојили, уграбили или стекли. Али, то ће проћи као што пролази свака власт. Али оно што је део културе, то никада не пролази, као што Милешева стоји као културни споменик, и то као споменик од највеће могуће актуелности за нараштаје овога времена, који су били у оно време када сам ја био тамо, који су данас тамо и који ће бити. То никада неће проћи. И у саставу тих вредности увек ће се наћи оно што смо ми стварали. Наћи ће се ризница дела стваралаца који су прошли кроз Пријепоље и у њему оставили свој траг – каже историчар уметности Ђорђе Кадијевић.

У дубокој кризи која је наступила након пропасти Југославије култура је прва страдала.

Ваљда треба много да прође да би култура почела да се уздиже. Јер, култура је флуидна. Она је најосетљивија и она прва страда у зла времена. А наша зла времена нису прошла. У овом тренутку се не пролива крв, али зло због кога се проливала до недавно је толико да озбиљно прети чак и да се поново пролива што се, надајмо се, неће догодити – истакао је Кадијевић.

Култура реагује на овакве ствари на свој, болан, начин, што је несрећа за све који су у том тренутку конзументи те културе, каже Кадијевић.

Подели на мрежама

Повезани чланци