Добра година за пчеларе – одржана манифестација „Мед је лек за дуг век“

Добра година за пчеларе – одржана манифестација „Мед је лек за дуг век“

Мед, производи од меда и опрема за пчеларство представљени су на манифестацији „Мед је лек за дуг век“ коју је осамнаесту годину за редом организовало Удружење пчелара Пријепоље, у сарадњи са Туристичком организацијом Пријепоље. Пчелари су генерално задовољни протеклом сезоном, али кажу да су добре године све ређе и да пчеларство захтева велики труд, улагања и сталну едукацију.

Пчелари из Пријепоља и многих градова из окружења и ове године су се сабрали на платоу Дома културе како би изложили све оно шту су ове године скупиле пчеле на планинским ливадама нашег краја, али и широм Србије, од Пештера до војвођанских њива сунцокрета. Једногласни су у оцени да је протекла пчеларска сезона била добра, иако почетак није обећавао. Почело је са кишама, багремова паша је подбацила у потпуности, али је све спасила ливадска паша, која одавно није била овако добра.

Пчелари су сложни и у оцени да је одржавање сајмова веома битно – за њих због размене искустава и представљања плодова свог рада, а за посетиоце су прилика да купе квалитетне производе и науче нове ствари о значају и лековитим својствима меда и производа од меда. На сајмовима се види ко је прави пчелар и ту нема подваљивања, кажу пчелари.

„Са сигурношћу и одговорношћу тврдима да овде ни једна теглица нема патвореног меда. Патвореног у смислу неког фалсификата и неких малверзација, Значи, ово што је понуђено сигурно је све природни мед“, каже Мирсад Хоџић, председник Удружења пчелара „Пријепоље“.

Осим што је квалитет производа сваке године на врхунском нивоу, манифестација „Мед је лек за дуг век“ је препозната и у окружењу, па је сваке године присутан велики број излагача из других градова, каже Хоџић.

Укључивањем Туристичке организације Пријепоље добила је додатни квалитет, највише у организационом смислу. Прави, природни мед, пре свега ливадски, неизоставни је део туристичке понуде пријепољског краја, каже в.д. директора Туристичке организације Пријепоље Петар Васиљевић, који додаје да је један од главних задатака Туристичке организације да промовише овакве манифестације и помогне произођачима да привуку што више посетилаца који ће бити упознати са туристичком попнудом Пријепоља, што су и мед и производи од меда.

За едукативни ефекат манифестације побринуо се др сци. вет. мед. Казимир Матовић, који је одржао предавање на тему болети и паразита пчела – најбитније за пчеларе у ово доба године, када се већ завршава припрема пчелињих друштава за предстојећи зимски период.

Пријепољско удружење пчелара је и ове године добило похвале од представника Савеза пчеларских организација Србије Дамјана Драмлића, који је рекао да спадају у најпознатије у овом делу Србије и да би други требало од њих да узму пелцер. Манифестацију је отворила заменица председника општине Пријепоље Самира Ћосовић која је рекла да је ово сјајна прилика за промоцију пчеларства и размену знања и да ће локална самоуправа подржавати пчеларе, као и до сада. И овогодишњи сајам меда и производа од меда, као и ранијих година, песмом и игром улепшала су деца из Предшколске установе „Миша Цвијовић“.

Подели на мрежама

Повезани чланци