Добротом, лепотом и помажући у лечењу мајке свог другара, деца из Групе „Машта“ спашавају свет

Добротом, лепотом и помажући у лечењу мајке свог другара, деца из Групе „Машта“ спашавају свет

Под слоганом „Верујемо да ће доброта и лепота спасити свет“, малишани из Групе „Машта“ организовали су у Дому културе Пријепоље хуманитарну изложбу својих радова. Изложба је била продајна а сва прикупљена средства биће искоришћена за лечење мајке другара из њиховог колектива.

“Верујемо да ће доброта и лепота спасити свет. Наше лекције, које учимо у школи, су увек обојене моралним нормама. Знање само по себи је бесмислено, ако није у служби грађења особина – које нас чине људима, достојних тог имена! То људско нас је окупило да позовемо све вас – да будемо људи, који воле и чувају своје најближе. Организујемо хуманитарну изложбу – да својом подршком и емпатијом, покажемо да смо уз нашег другара, који у својој малој породици има тешко оболелог члана“.

Овим речима Мина Малагић отворила је хуманитарну изложбу којом су малишани из групе „Машта“ показали да су већ сада, по много чему, стасали у велике људе. Подршку су им пружили родитељи, пријатељи Групе „Машта“, бројни суграђани и суграђанке и Дом културе Пријепоље, у чије име се деци захвалила директорка Адмира Хамидовић, поручивши да они, али и сви други који покрећу сличне иницијативе, у Дому културе имају партнера и ослонац. Публициста и новинар Милан Цмиљановић, подсећајући на речи Душка Радовића – „Тако је мало љубави међу људима. Ко уме да воли не би требало ништа друго да ради“, рекао је да вечерас имамо излив љубави, а да доброта провејава из дечијих радова. Подсетио је и да је Група „Машта“ већ деценијама авангарда у образовању и представља оазу љубави, мира, лепоте и доброте. Њихова учионица је и играоница и радионица и маштаоница.

Учитељ Драган Кувељић, оснивач Групе „Машта“, каже да он и деца покушавају да живе, а то подразумева и да вредности за које се залажу не буду само декларативне, већ да заживе. Једна до вредности до које им је стало је солидарност.

„Ми смо имали ту несрећу да је мајка једног нашег ученика болесна и пружила нам се прилика да покажемо ту доброту, односно да искажемо своју солидарност. Ово је једна од акција и мислим да су деца са великом дозом разумевања и емпатије прихватила све то“, каже Кувељић.

У спашавање света укључили су се и посетиоци изложбе. Велики број је донирао средства а поред тога, купљена су 24 рада, чија је почетна цена била по 2.000 динара. Сви који нису успели да посете изложбу, а желе да помогну, могу се обратити учитељу Драгану Кувељићу и Групи „Машта“ у Основној школи „Милосав Стиковић“ у Коловрату.

Подели на мрежама

Повезани чланци