Додељене награде Задужбине „Родољуб Нићифоровић“ – Вече у славу знања и образовања

Додељене награде Задужбине „Родољуб Нићифоровић“ – Вече у славу знања и образовања

Нови Пазар је имао срећу  да у њему постоји  задужбинар који неуморно ради и дела да поправи стварност, да охрабри и подстакне младе, да старијима каже да нису заборављени.  Родољуб Нићифоровић је његово име и садржи објашњење неговог рада. Бити 50 година изван свога рода, изван своје куће, народа, а остати му веран и све стечено вратити и уложити у Србију, превазилази сваки прости национализам и даје дефиницију истинског.

Свечана додела овогодишњих награда одржана је у Дому омладине у Новом Пазару у суботу 26. октобра. Било је то вече на ком се славило знање и образовање уз уметничку музику у извођењу награђених ученика и ученица музичких школа из Новог Пазара и Рашке. Добитници новчаних награда и диплома су наставници и наставнице, ментори и њихови ученици и ученице, хуманисти, лекари, новинари…

Међу њима, ове године, су и пет ученика и ученица из Пријепоља и директорка Основне школе „Душан Томашевић Ћирко“ из Велике Жупе Белкиса Бегановић, добитница  велике награде Задужбине Родољуб Нићифоровић

Ово је за мене невероватно и изузетно вече, а његова изузетност је управо у томе што смо ово вече славили образовање и што постоји неко ко препознаје образовање у временима у којима живимо – истакла је директорица ОШ „Душан Томашевић Ћирко“ Белкиса Бегановић

Захваљујући промоцији  Kонкурса Задужбине Родољуб Нићифоровић, путем ТВ Форум,  међу добитницима новчаних награда и захвалница нашли су се и ученици и ученице из Пријепоља.

Награде су уручене Данилу Стиковићу и Таиди Мехонић, ученику и ученици Пријепољске гимназије, Теодори Несторовић, ученици ОШ „Душан Томашевић Ћирко“, Николи Драгутиновић, ученику ОШ „Бошко Буха“ и Василију Васиљевићу, ученику ОШ „Милосав Стиковић“. Међу добитницима је и Азра Kахровић, ученица медицинске школе из Новог Пазара, иначе из Пријепоља.

Задужбинар Родољуб Нићифоровић помаже свој род  већ две деценије. Стипендирао је на хиљаде ученика и студената, донирао преко милион евра. Он је космополита који у даривању гледа човека, његов лик и дело, похваљује и награђује.

То је напоран и спор посао али ми имамо довољно упорности и истрајности да то радимо и што је најважније, ми имамо задовољство да то радимо. Јер, када видимо срећне људе као што имамо прилику да видимо вечерас онда то испуњава и нас и тера нас на следећу акцију – истакао је Родољуб Нићифоровић.

Данас, очито је, нема много филантропа. Нема их због одсуства друштвене солидарности, због материјалистичке ере и борбе сваког од нас за позицију и место у друштву кроз беспоштедну борбу. Један је Родољуб Нићифоровић.

Опширније у видео прилогу:

 

Подели на мрежама

Повезани чланци