Национална недеља дојења – Дојење штити и мајку и дете

Национална недеља дојења – Дојење штити и мајку и дете

У нашој земљи се сваке године у просеку роди око 64 хиљаде беба, а само око осам хиљада је на природној исхрани мајчиним млеком до шестог месеца живота. Према последњим подацима УНИЦЕФ-а, иако је 90% деце у Србији почело да сиса, само 13% деце се искључиво доји до шестог месеца, 47% деце комбинује дојење и прихрану, док се 40% беба до шестог месеца храни искључиво адаптираним формулама.

Национална недеља дојења у Србији традиционално се обележава 40. календарске недеље и симболично представља трајање трудноће. Циљ је да се укаже на значај дојења којим се обезбеђује најоптималнија исхрана, правилан раст и развој и истакне значај подршке трудницама и мајкамa. Ове године Национална недеља дојења обележава се под слоганом „Подржи дојење – оснажи родитеље. Сада и убудуће”.

Дојење је најбоља, најоптималнија и најхранљивија врста исхране за једну бебу. Чим се беба роди, он се ставља мајци на груди. Тај контакт кожа на кожу у првим минутима живота бебе има велики емоционални значај и за мајку и за дете – каже др Метка Шеховић, шефица неонаталног блока Опште болнице у Пријепољу.

Бројне су предности дојења за здравље бебе, a мајчино млеко је храна која је увек спремна, увек оптималне топлоте и хранљивости, у оној количини која је беби потребна. Како током дојења бебу млеко прска по ждрелу, тако је штити од разних инфекција, деца која доје имају мању вероватноћу да буду гојазна или потхрањена и постоји мањи ризик за развој алергија, екцема и сл. Преко млека беба у свој огранизам уноси и антитела од мајке, па је заштићенија од свих других обољења, објашњава др Шеховић.

Дојење штити мајке, јер када се беба стави на груди мајке и креде да сиса, сам акт сисања доводи до кнтракција материце и смањује се могућност постпорођајној крварења код мајке. Сматра се да дојење мајке штити од остеопорозе, од постпарталне депресије, а да не говоримо о важности јачања тог емоционалног контакта између мајке и бебе током подоја – истиче др Метка Шеховић.

Докторка додаје да дојење није само искључива одговорност мајки, већ да цела заједница и институције треба да се укључе како би мајкама пружиле подршку и омогућиле услове да доје своју децу.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *