Doktorka Elvira Hasanagić Strujić: Humanost i empatija su ključ poslovnog uspjeha

Doktorka Elvira Hasanagić Strujić: Humanost i empatija su ključ poslovnog uspjeha

Nju krase vedar duh, profesionalno ophođenje sa pacijentima i uvek sa dozom empatije. Kada je doktorka Elvira Hasanagić Strujić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva, medicinu birala za svoj životni poziv, znala je da nema izbora, nego da bude maksimalno posvećena tom poslu. Njena životna priča potvrđuje nepisano pravilo, da ako želite da budete dobri u svom poslu, prvo morate da budete dobar čovjek.

Već u osnovnoj školi, doktorka Elvira Hasanagić Strujić znala je da će njen životni poziv imati veze sa humanošću i spašavanjem života ljudi. Osnovnu školu završila je kao đak generacije, srednju kao vukovac, a medicina je bila logičan slijed svega onoga što je oduvijek željela. Nastojanje da uvijek daje sve od sebe i bude najbolja, prelilo se i na druge aspekte života.

Taj moj takmičarski duh je bio na svim poljima, i da igram košarku, sviram harmoniku i pjevam. Nekako sam smatrala da sve treba da bude tako široko, da žena ne bude sužena, već da bude dobra na svim poljima – kaže doktorka Elvira Hasanagić Strujić.

Medicinski fakultet upisala je u Sarajevu, ali je zbog izbijanja rata bila prinuđena da ga nastavi u Nišu. Specijalizaciju je završila u Beogradu i za sve pomenute uspjehe, kao veliku zaslugu ističe podršku svojih rodtelja i supruga.

Ono što svaki roditelj treba da obezbedi svojoj djeci je dobar odgoj, dobro vaspitanje i školovanje, pogotovo ženskog djeteta, a naravno i muškog. Muško se nekako u ovim sredinama uvijek favorizovalo, ali moj otac je imao običaj da kaže: svako dijete treba da bude školovano, a žensko pogotovo.

I u ono vrijeme, kad je tek počinjala sa radom, imala je neprestanu želju da uči. Kroz terenski rad upoznala je mnogo ljudi, ali i skoro svaki ćošak opštine Prijepolje. Vjeruje da samo onaj ko dobro vlada socijalnom inteligencijom, ima šanse da bude dobar u svom poslu.

Vi možete biti dobar lekar, ali ako niste dobar čovek, to onda nekako ne ide. Meni se čini da uz ovu profesiju mora da bude i jedno i drugo: i da ste profesionalac i da ste dobar čovek, da imate empatije i da ste humani, kada kleknete da uvek ustanete, nikada ne posustanete i da budete vredni i radni, onda rezultati dođu sami. Ja ovaj posao volim što nikad nije sve isto, nijedan pregled nije isti, nijedan čovek nije isti, imate svugde taj neki individualni pristup i to je ljepota. Još kada pomognete nekome, pa se osetite važnim i bitnim, ne samo ja, nego sve moje kolege.

Imala je doktorka Elvira i mnoštvo prilika da ode iz Srbije i nastavi radni vijek u zemljama Evrope. Ipak, izabrala je da već 21 godinu uspješno liječi pacijente u Prijepolju. Borba, predan rad i iskustvo, doveli su je do pozicije u kojoj je danas.

Svaki lekar treba da nauči onu čuvenu latinsku izreku „Primum non nocere“, odnosno, prvo ne naškoditi a onda pomoći. Omladini želim da kažem da je zdravlje bogatstvo, pogotovo u ovom ludom vremenu kada samo čujemo ružne vesti o nečijem razboljevanju i umiranju. Znanje je moć, a ne novac. Vi kad imate znanje, napravićete novac, ako imate samo novac, možete da bankrotirate, a kako ćete ga ponovo napraviti – ističe doktorka Elvira.

Pored toga što je načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva, doktorka Elvira je koordinatorka Kovid ambulante od njenog osnivanja. Takođe, mentorka je mladim lekarima i specijalizantima. Potvrda sposobnosti stiže i u vidu brojki, jer je na spisku njenih pacijenata 2700 ljudi.

Подели на мрежама

Повезани чланци