Друштво

,

Корона вирус

Др Поровић: Сви који имају симптоме, у Ковид амбуланту на преглед!

Према званичним подацима Завода за јавно здравље Ужице од 22. јуна у Пријепољу су потврђена 24 случаја инфекције корона вирусом. Како би се утицало на смањење ширења заразе, али и пацијентима благовремено пружила неопходна медицинска помоћ, из пријепољског Дома здравља апелују на све који имају неки од симптома корона вируса да се јаве на преглед у Ковид амбуланту.

Ковид амбуланта према препоруци Министарства здравља ради сваког дана од 7 до 20 часова, а главне индикације због којих би пацијенти требало да дођу на преглед су повишена телесна температура и респираторне тегобе.

Молим све пацијенте и овим путем апелујем да уколико осете респираторне тегобе, имају високу телесну температуру, болове и гребање у грлу, кашаљ, болове у стомаку, мучнину, дође до повраћања, губитка чула укуса и мириса, да се што пре јаве у Ковид амбуланту на преглед! Самим тим, помоћи ће пре свега сами себи, а онда и нама да им олакшамо тегобе – каже др Сеад Поровић, директор Дома здравља у Пријепољу.

Према речима Поровића, у Ковид амбуланту пријепољског Дома здравља континуирано стижу и „Пи-Си-Ар“ тестови.

Када лекар прегледа пацијента, онда он одређује индикације да ли пацијента треба да се тестира или не. Дају се основни лабораторијски налази, затим на основу клиничке слике и резултата, лекар одређује да ли је потребан тест – прецизира др Поровић.

Испред улаза у Ковид амбуланту обезбеђени су бољи услови за пацијенте који чекају на преглед.

Јуче смо се обратили кризном штабу општине Пријепоље. Они су нам изашли у сусрет, дошли и намонтирали један шатор, због топлог времена, али и због кише, као што је данас случај. Сада пацијенти имају где да се склоне док чекају на преглед и заштите се од кише и сунца. Трудимо се да и нама и пацијентима буде “што удобније”, да се што боље осећамо, па да мало и на тај начин помогнемо. Донатори су обезбедили фрижидер и флаше са водом тако да пацијенти и медицинско особље могу да се освеже. Довели смо и воду, тако да пацијенти на овој чесми могу да се умију и освеже по топлом времену – каже директор болнице.

Број прегледа у Ковид амбуланти свакодневно варира, тако да доктор Поровић није желео да лицитира са бројкама, али је позвао све који имају симптоме да обавезно дођу на преглед.

Више у видео прилогу на почетку текста.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *