Др Вера Дивац: Служби за трансфузију крви Ужице потребне јединице свих крвних група

Др Вера Дивац: Служби за трансфузију крви Ужице потребне  јединице свих крвних група

Несташице крви у Служби за трансфузију крви Ужице за сада нема, али нема ни великих резерви. Потреба за јединицама свих крвних група увек постоји, каже трансфузиолошкиња др Вера Дивац.

Тренутна ситуација је таква да је нула позитивна крвна група доста потрошена с обзиром да смо имали највећи број пацијената који су имали потеребу за овом крвном групом (операције, упуцавања), тако да нам је изузетно значајно да нам долазе добровољни даваоци са овом крвном групом. Што се тиче других крвних група тренутно стање је задовољавајуће, али пошто ми имамо велику потрошњу сваки дан јер имамо доста ортопедских пацијената, кардиохируршких интервенција, а снабдевамо и две болнице, пријепољску и прибојску, нама је потребно да дођу даваоци свих крвних група, поред нулте позитивне коју сам навела као алармантну – каже трансфузиолошкиња Службе за трансфузију крви Ужице др Вера Дивац и додаје да је јако важно да сви здрави људи схвате да, ако на време буду дали крв, имаћемо довољне резерве.

Служба за трансфузију крви Ужице, између осталог, овом драгоценом течношћу снабдева и болнице у Прибоју и Пријепољу.

Ми доносимо њима, односно дајемо према њиховим потребама да би збринули пацијенте у њиховим болницама, што оне који примају крв, што оне који треба да уђу у порођај или у операцију – истакла је др Дивац.

Велики број пацијената и пацијенткиња из Пријепоља оперише се управо у Ужицу што је мотив више да се наши суграђани и суграђанке редовно одазивају акцијама добровољног давалаштва крви.

Нама је зато стало да људи схвате да на овим акцијама ми долазимо њима на ноге и да је лакше да се тада придруже нама, да дају крв и при томе уштеде време него да, када затреба, долазе у Ужице – каже докторка Вера Дивац.

Осим хуманитарног карактера акције добровољног давалаштва крви су прилика и да се провери здравствено стање.

С обзиром да се током летњих месеци. због великих врућина и годишњих одмора, број добровољних давалаца крви смањује из Службе за трансфузију крви Ужице апелују на све здраве људе, између 18 и 65 година, да дају крв и на тај начин спасу нечији живот. Пријепољци и Пријепољке крв могу дати сваког уторка, у просторијама Црвеног крста, у времену од 10 до 14 сати.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *