Драган Петрић o изградњи МХЕ у Сопотници: Планинари заговарају да природа остане нетакнута

Драган Петрић o изградњи МХЕ у Сопотници: Планинари заговарају да природа остане нетакнута

Изградњи минихидроелектрана противе се мештани, грађани, против су сви који воле Сопотницу баш онакву каква јесте, без било каквих интервенција. Једно време заспала еколошка свест поново је пробуђена. Не дамо Сопотницу, чуло се недавно на Jавној седници Комисије за планове Скупштине општине Пријепоље, која је организована након Јавног увида у Нацрт плана детаљне регулације за минихидроелектране „Липовица“ и „Вир“ у Сопотници. Сопотницу не да ни Планинарски клуб Камена Гора.

Мишљење и став свих планинара мог клуба, свих планинара у Србији и у свету, јесте да су противници свих минихидроцентарала на свим рекама. Ми заговарамо да природа остане нетакнута. Не треба ту човек нешто много да интервенише, ми просто морамо да имамо ту одговорност као свугде у свету да ту природу чувамо за наше потомке – каже председник Планинарског клуба „Камена Гора“ Драган Петрић.

Без обзира да што није у заштићеном подручју већ у на граници, Петрић сматра да би изградња мини хидроелектрана трајно нарушила природу.

Ми имамо ту социјалну одговорност, грађанску одговорност, када смо сигурни да се дешава нешто што није у складу са природом, да просто кажемо неко своје мишљење и да учествујемо у активностима које ће јавности боље предочити да је то на њихову штету. Цивилизацијска зрелост једног народа огледа се у чињеници какав је њихов однос према природи – каже  Драган.

Сопотница је туристичко место, које би изградњом хидроелектрана постепено губило тај статус, сматра наш саговорник.

Како би утицали на мењање актуелних политика према природи, Планинарски клуб „Камена Гора“  покренуо је иницијативу да се формира радна група за заштиту животне средине. Иницијативу су предали општинским властима, још чекају одговор и надају се да ће обећање, да ће група бити формирана, бити испуњено. Заљубљеници у природу, стручњаци и сви они који имају свест о значају очувања природе, били би у саставу радне групе. Према речима Петрића, иницијатива да се радна група формира покренута је по узору на поједине земље у региону и свету, где се ова пракса показала као успешна.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *