Драгићу Новаковићу из Диваца пси луталице заклали овце и јагњад

Драгићу Новаковићу из Диваца пси луталице заклали овце и јагњад

Драгић Новаковић у Дивцима држи више од 70 грла оваца и јагњади. Неколико дана заредом пси луталице нападали су стадо и заклали му шесторо оваца и јагњади. И ово није први пут, пре три године на сличан начин страдало му је седамнаест грла.

Пре неколико дана Новаковић је у дворишту изнад штале и тора затекао заклану овцу, пар метара даље сачекао га је сличан призор, а како наводи, напади паса луталица наставили су се и даље.

Четрдесет оваца имам и тридесеторо јагњади, и не бројим … И видим други дан лају око куће пси, ово моје лаје, изађем и видим заклано двоје јагњади. Прексиноћ исто тако, у три сата ноћи лаје, кад керуша ускочила у шталу и видим заклали још једну. Значи, шест оваца су ми овог пута заклали. Пре три године су ми заклали 17 и то ми је општина платила четири и нешто хиљаде динара одштете. И сад ово први пут кад сам видио, нисам ни рачунао да пријављујем, а и пашчад је за ноћ одвуку и поједу, остали само костури доле ка Лиму – прича Драгић Новаковић.

Овце је данас отерао на другу ливаду, а у штали је остала једна која је бежећи од паса поломила ногу. Како каже, да пријављује штету нема рачуна, а не зна шта ће ни са вуном, која лежи у дворишту, а коју неће нико ни на поклон.

Вуне имам, ево три, четири године, не можеш ни да је продаш. Баш сам их скоро и шишао, отишао у Стилекс да питам, они не откупљују, не знам ђе ћу је. Морам да је ћерам на смеће и то морам да платим, не можеш да уђеш онако на депонију. Не можеш ни пред кућом да држиш ругло –  жали се Драгић.

Овце држи из љубави и за потребе посла којим се бави, али сматра да то није одрживо и да домаћинства која држе ове домаће животиње постају реткост.

Кад нешто волиш, једну по једну и тако… Радим и овај кетеринг. Зимус сам узео 20 комада, умро домаћин овце немају куд, кажу Драгане узми, кад имаш десет држи и ове и тако сам их и купио. Мислим да није неколико нас ових старих што волимо то, не би им’о сутра да жениш и удајеш, ђе да купиш овцу и јагње. Ја то држим јер сам тог старог кова, па знам шта је јагње и домаћинство – додаје Драгић Новаковић.

А, домаћинство се труди да одржава и улаже, јер се нада да ће, како је њему послужила очевина, тако и ово имање послужити његовој деци и унуцима.

Подели на мрежама

Повезани чланци