Дугодишња професорица музике Адила Топчибашић поклонила клавир Дому културе

Дугодишња професорица музике Адила Топчибашић поклонила клавир Дому културе

Само дан уочи свечаног обележавања 40 – огодишњице постојања и рада, Дом културе Пријепоље добио је вредан поклон. Дугогодишња професорица музике и блиска сарадница ове институције Адила Топчибашић решила је да свој клавир поклони установи где је, за више од пет деценија, оставила неизбрисив траг. 

Четрдесет година марљивог рада да деца у Пријепољу заволе музику, оснивање и вођење школских и градског хора, допринос културном и друштвеном животу заједнице…све се то везује за име АдилеТопчибашић, која је пре 55 година дошла у овај град који је и до данас остао вечита инспирација њеног стваралаштва. Обележавање 40 –огодишњице постојања Дома културе био је повод да клавир, који је 50 година био у породици Топчибашић, од сада буде стални део Велике галерије Дома културе Пријепоље.

Моја мама Адила своју срећу је налазила у музици и љубави према деци. Жао ми је што није у могућности да вам се лично обрати, али ја сам ту да пренесем да овим гестом, поклањањем нашег клавира овој културној институцији, честитамо јубилеј 40 година постојања. Давне 1979. године и моја мама, са својим хором, учествовала је на концерту приликом отварања Дома револуције песмом „Санџачка партизанка“ – каже Адилина ћерка Вилдана Шашић.

У породицу Топчибашић клавир украјинског произвођача  „Чајка“ је стигао из Срајева, сада већ далеке 1971. године када је, тада петогодишња Вилдана, изразила жељу да свира клавир. Касније је на њему своје прве тактове одсвирала и Адилина унука Ена, сада студенткиња Музичке академије у Бечу.

Ето нас три смо свирале у породици Топчибашић и драго ми је да ће деца која буду села за овај инструмент, да се сете и запитају ко је Адила Топчибашић.  И мама и ја желимо да деца свирају на нашем клавиру тако да наша љубав према музици и љубави према деци заувек буде уткана и поклоњена нашем граду Пријепољу. Сигурна сам да ће је се њени ђаци увек сећати и да никада неће заборавити Леонида Когада, Јашу Хајфеца, Јадранку Јовановић. Нека живи музика, јер без музике и живот би био грешка – поручује у име своје мајке Вилдана.

Овај гест је изненадио и изузетно обрадовао запослене у Дому културе.

Ово сматрамо најлепшим поклоном који смо добили за рођендан. Професорица Адила Топчибашић је била дугогодишња сарадница Дома културе и учествовала је у свим нашим догађајима . Жао нам је што неће моћи да присуствује овој нашој академији, али нам је драго што је оставила неизбрисив траг у овој установи , посебно поклањањем овог клавира који ће живети и украшавати не само простор Дома културе, већ ћемо га користити сваки пут када у Галерији будемо имали изложбу – истакла је вршитељка дужности директора Дома културе Адмира Мостарац која се у име установе захвалила професорици Адили.

Једно је сигурно. Овај поклон заувек ће бити подсетник на све оно што је професорица Адила урадила за Пријепоље и људе који у њему живе, а управо су они били вечита инспирација да ствара и компонује.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци