Двери Пријепоље: Једна је мајка, а много проблема

Двери Пријепоље: Једна је мајка, а много проблема

Жене у Србији током трудноће или приликом порођаја наилазе на бројне проблеме, док су лоши услови у породилишту реалност са којом се суоче у једном од најрањивијих периода у животу. Ово су на конференцији за медије истакли чланови Општинског одбора Пријепоље Српског покрета Двери. Они су позвали локалну самоуправу да се укључи у решавање проблема, јер, истичу да све нас је мање, а лош положај у којем се налазе породице један је од узрока. Конференцију су сазвали да би промовисали кампању „Једна је мајка“, која је покренута на нивоу целе Србије.

Са фотографијама из породилишта у Пријепољу изашли су чланови Општинског одбора Српског покрета Двери пред медије. Расклиматани кревети, поцепане спаваћице и тањири са оброцима за породиље, ствари су које према њиховом мишљењу сликовито описују системску небригу према трудницама и породиљама.

Породилиште у Пријепољу не сме да изледа овако – каже члан ОО Српског покрета Двери Пријепоље Борко Пушкић показујући фотографију кревета у пријепољском породилишту и додаје:
Сва породилишта у Србији требају да буду хотели са пет звездица. Онда ће наше мајке, наше сестре, наше ћерке да рађају. Ми имамо дубоку депресију у Пријепољу, јер смо само у претходних 10 година изгубили око 5000 људи. Морамо да дамо посебну пажњу нашим трудницама и породиљама и онима које ће се осмелити и охрабрити да не само једном, него по неколико пута буду мајке и да то не буде никакав стрес. Нажалост, наше мајке често немају само лоша искуства са порођајем, него свим оним што претходи и што долази након порођаја.  

Из Двери сматрају да је поред промовисања родитељства као нечег лепог, породицама са децом неопходна и финансијска подршка. За побољшање услова у породилиштима, Скупштини општине Пријепоље ће и у писаној форми предложити:

Да уради ребаланс буџета, иако смо свесни да се здравство у Пријепољу финансира са државног нивоа. Ребалансом буџета предвидети да се паре које се троше на намештене тендере преусмере на побољшање услова конкретно у нашем породилишту – каже Ратко Ракоњац из Двери, који такође показује фотографију на којој је оброк који је добила његова жена пре три недеље у породилишту.

На конференцији је указано и на проблем недовољног броја лекара специјалиста у здравственим установама у Пријепољу.

Морамо мислити о будућности нашег града, болнице и породилишта, јер знамо да доста лекара специјалиста одлази у пензију. Морамо припремати терен за будуће генерације које се осмеле да имају децу. То је наша будућност, од тога зависи да ли ће овај град бити празан и бити град старих, или ће бити град омладине као што је некада био – додаје Мирољуб Бјелић.

Двери су оквиру кампање покренули и петицију „За спас наше деце! Једна је мајка!“, коју заинтересовани могу потписати онлајн, док из општинског одбора Двери обећавају да ће ускоро организовати и уличне акицје са циљем да прикупе што више потписа.

Подели на мрежама

Повезани чланци