Џевад Бегановић о поскупљењу комуналних услуга: то је неминовност

Џевад Бегановић о поскупљењу комуналних услуга: то је неминовност

Зашто је поскупљење комуналних услуга, пре свега грејања, неопходно и оправдано, покушао је на конференцији за медије да објасни вршилац дужности директора Јавног комуналног предузећа „Лим“ Џевад Бегановић. Поред поскупљења енергената и струје, као разлог наведен је и број радника ангажованих на пословима грејања. Са актуелним ценама стање је неодрживо, али ће цех платити корисници услуге, који нису утицали на чињеницу да се Пријепоље греје на најскупљи огрев и то што не могу да контролишу потрошњу у својим становима.

Цене на тржишту свих параматера који улазе у калкулацију комуналних услуга дивљају, а рачуни корисника у Пријепољу мирују дуже него што би требало. Јер, да су се надлежни водили логиком поскупљења на тржишту, већ би и прошле године све услуге поскупеле. Овако ће ова година на измаку многима у сећању остати како их је по џепу ударало са свих страна, а задњи ударац су предложене увећане цене комуналних услуга: воде и смећа за 30 одсто, а грејања за 20.

Неминовност, уколико желимо да имамо редовне испоруке пијаће воде, топлотне енергије, одржавање градске чистоће, одвожење отпада. Једноставно, не можемо да функционишемо уколико се не повећа цена наших услуга. Обавеза локалне самоуправе је да врши корекцију цена уколико инпути који улазе у наш производ повећају се за 5 одсто – каже в.д. директора Јавног комуналног предузећа „Лим“ Џевад Бегановић.

Према речима Бегановића, само прошле године за мазут је Комунално морало да издвоји 91 милион, док је наплата грејања била тек 72,5 милиона динара. Све је било на мишиће, али би ове године атрофирали ако се не повећају цене. Зато такав ризик желе да предупреде.

Цена угља је повећана 167 одсто, цена мазута је повећана преко 60 одсто, док је цена струје по тендеру 250 одсто, с тим што је Влада својом одлуком стопирала тај галопирајући раст цена, па нам није у овом тренутку толико повећање, али никад се не зна шта ће бити од нове године – забринут је Бегановић.

Зашто суседна Општина Прибој има мању цену грејања од Пријепоља, било је једно од питања пстављених на конференцији?

Они се греју на сечку. А погледајте цену сечке, а погледајте цену мазута. То је једна ствар. Друга ствар, нисмо ми као пружаоци топлотне енергије учествовали у пројектовању котларница. Да смо имали једну котларницу као што има Прибој, наша услуга би била јефтинија за 20 – 30 одсто. Али рецимо, имамо зграду која нам је додељена не нашом вољом где има 22 стана где је ангажована једна постава ложача, а имамо зграду која има 160 станова, па опет два ложача. А они у Прибоју имају 1600 станова са истом поставом.

Корисници услуге још увек немају могућност да калориметрима регулишу потрошњу. Све је далеко од реализације у пракси, с обзриом да се још увек не зна ни ко би их финансирао. 

Мени је жао само што нисмо успјели у овој години да направимо могућност да људи који не желе да се грију, да искључе гријање. Мени је жао због тога, а остало… таква је ситуација.

Удаљеност депоније у Друглићима такође је повећало трошкове Комуналног предузећа, истако је Бегановић, напомињући да је уместо некадашњих 2,5 километра, сада неопходно да камион пређе 30 километара у једном и другом правцу до депоније у Друглићима.

Подели на мрежама

Повезани чланци