Едита Даутовић: Успешна Пријепољка у предузетничким водама

Едита Даутовић: Успешна Пријепољка у предузетничким водама

„Само економски независна жена може бити равноправан члан породице и друштва”, мото је којим се у животу води успешна Пријепољка и предузетница Едита Даутовић.

Едита Даутовић је председница Удружења предузетница Црне Горе и једна од оснивачица Балканског удружења жена у занатима, промотерка социјалног предузетништва и амбасадорка женског предузетиштва Црне Горе у иностранству.

Потврда успеха Едите Даутовић су и награде на регионалном нивоу „Цвет успеха за жену Змаја“ и “Нај жена XXI века“ за Матицу и Регион, у области некретнина у 2015.години. Добитница је и награде за социјално предузеће које брине о породици. Власница је агенције Милленниум Бизнис груп која се бави прометом некретнина и пружањем рачуноводствених услуга и ревизије.

Edita slika 6

На тешком, али успешном путу од студенткиње економије до предузетнице каже помогла је завршена Економско трговинска школа у Пријепољу.

„Често знају да кажу то је она пријепољска Економска школа, ваљда зато што су се сви ученици добро снашли и овде и у другим градовима и баш због тога сам се лако и брзо уклопила у бизнис некретнина. Пре покретања сопственог посла радила сам код приватника и схватила да сам квалитетна у томе и да бих могла самостално да покренем приватни бизнис. Првих годину дана сам радила сама и када су људи почели да препознају мој квалитет и услугу, одлучила сам да организујем свој тим. Има ту сарадница које су са мном од почетка па до данас. Иако гледамо да имамо и запослених мушкараца, претежно сарађујем са женама, јер су марљивије, организованије, остају дуже на послу, испуњавају задатке. Не постоји та пословна љубомора, а са мушкарцима често долази до конфликта када је жена претпостављена“, каже Едита Даутовић.

Када се упореди развој женског предузетништва у земљама региона, видне су разлике, али је недостатак институционалне подршке каратеристичан за све земље.

„Развој женског предузетништва у свим земљама у региону је на различитом нивоу, можда Србија ту предњачи, с обзиром да у Црној Гори још увек имамо проблем како доћи до финасијске подршке, јер само четири посто жена има неке некретнине, што је минорно поредећи са земљама у региону. То нам је највећа тешкоћа при започињању бизниса и реализовању идеја. Држава још увек не препознаје женско предузетништво и не подстиче кроз неке субвенције и грантове“ мишљења је Даутовић, председница Удружења предузетница Црне Горе које окупља око 150 чланица.

Наша саговорница је претходне две године као председница Удружења Црне Горе председавала Балканском мрежом жена у занатима. Размена искустава и повезивање предузетница из Европе и Турске, сматра, добар су подстицај за пословне жене у региону.

Edita slika 1

„Није ни у  ЕУ жена добила право место које заслужује, има ту много ствари које би могле да буду боље, али је нама много значио тај период председавања, зато што смо имали добре примере праксе. Прихватали смо све оно што је добро и што смо имали прилике да видимо на радионицама, конферецијама и сајмовима у земљама у којима смо биле. Оно што нас одушевљава и подстиче да развијамо производњу су Бугарке и Туркиње које имају развијене мање мануфактурне радње. Тога у Црној Гори нема, више се бавимо услугама него производњом. Договориле смо прошле године са Бугаркама заједничку производњу где би се запошљавале жене са евиденције Завода за запошљавање и сматрам да ће се тако повећавати број предузећа“, наводи Едита Даутовић.

За покретање бизниса и постизање успеха сматра да је најважнија одлука и да жене највише греше ако се колебају јер ће већ неко други реализовати њихову идеју. Сматра и да уз целоживотно учење и кроз пројекте жена и у Србији и у Црној Гори може да успе.

Свој посао не би преселила у Пријепоље, али је увек спремна да кроз регионалне пројекте помогне предузетништву у свом родном граду.

Подели на мрежама

Повезани чланци