Пољопривреда

Едукација Удружења пчелара „Пријепоље“ о заштити пчела од варое

У организацији Удружења пчелара „Пријепоље“ у Дому културе је одржано предавање посвећено заштити пчела од болести. „Контрола варое у климатски промењеном околишу“ назив је предавања које је пчеларима одржао доктор ветеринарске медицине Роберт Бали из Словеније.

Велики број пчелара из Пријепоља, околних градова и региона, као и Црне Горе, присуствовао је предавању које се односило на заштиту пчела од варое, паразита који на пчелама живи, уништава их и причињава велике штете у пчелињацима. Искуства у борби са овим паразитом са пчеларима је поделио стручњак  из Словеније.

Предавање је засновано на климатским променама, њихов утицај на пчеларство, биологију пчела и биљака, као и о пчелињим болестима и како пчелар да се са тиме носи. Вароа је почетак и тачка на и свих проблема у пчеларству у целој Европи – каже доктор ветеринарске медицине Роберт Бали.

Организовање едукација је дугогодишња пракса пријепољског удружења, а намењене су свима који се пчеларењем баве, како би их више било едуковано.

Пчелари су коначно схватили која је опасност од овог паразита. Вароа се појавила 80-их година, када је пренета из Аустралије. Највећи број друштава која су зимус угинула, а то је отприлике око 30 до 40 одсто, су уништена због лошег третмана против варое или због непознавања начина како се против ње борити. Ко успе да научи како се борити против варое, има изгледа да пчелари – сматра председник Удружења пчелара „Пријепоље“ Будимир Тешевић.

Тешевић напомиње да вароа не утиче на мед, већ само на пчелу. Удружење пчелара „Пријепоље“ тренутно броји око 145 чланова са око 5.500 кошница. У прошлој години сакупили су око 50 тона меда.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *