Енергетска санација домаћинстава: Субвенције значајне, али могло је и више

Енергетска санација домаћинстава: Субвенције значајне, али могло је и више

Како би се смањило загађење ваздуха и потрошња енергента који се користе за грејање домаћинстава, у општини Пријепоље спроводи се програм енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова. Уградња столарије, термоизолације и котлова на биомасу реализује се у 37 домаћинстава која се налазе у ужем градском језгру, а члан Општинског већа Зоран Петрић и енергетски менаџер Ремзија Фетаховић обишли су неколико домаћинстава у којима се изводе радови енергетске санације.

Програм енергетске санације ове године финансиран је са 4 милиона динара, а за термичку изолацију домаћинстава, грађани су могли добити до 100 хиљада динара, док је замена столарије и инсталација котлова субвенционисана са максималних 85 хиљада динара. Иако покривају само део трошкова, за грађане и грађанке који улажу у енергетску ефикасност својих станова и кућа и ова средстава су веома значајна.

Нажалост није било много средстава, али с обзиром на иницијативу и акцију, то је супер. Ја сам конкурисао, изабрао сам за извођача Мушовића, мало сам се бојао ових временских услова због постављања фасаде, али хвала Богу, време је послужило, људи су урадили у рекордном року и задовољан сам са њиховим радом. Хвала  и општини, мада сам уложио много већа средства, али кад човек крене у нешто онда нема одустајања – каже Светомир Пејовић који је уз фасаду, о свом трошку на кући заменио и столарију и олуке.

Субвенције општине су за Вахиду Обућину и њеног супруга биле подстицај да пред почетак зиме обнове столарију на својој кући.

Већ годинама размишљамо да заменимо столарију, али никако да се одлучимо. Јако смо задовољни столаријом, видимо да је све урађено по пропису и имамо само речи хвале – додаје Вахида Обућина.

За реализацију мера енергетске санације изабрано је десет фирми, директних корисника програма, којима општина након завршених радова, поред грађана, уплаћује средства.

Извођачи радова су се обавезали да ће радове извести до краја новембра, с тим што смо имајући у виду неповољне климатске услове договорили са њима да евентуално продужимо тај рок за неких 15-ак дана. Фасаде су биле проблематичне због неповољних ниских температура, а што се тиче уградње столарије и котлова, очекивали смо да ту неће бити проблема и да ће рокови бити испоштовани и радови завршени – истиче енергетски менаџер у општини Пријепоље Ремзија Фетаховић.

Планирано је да овогодишњи пилот програм енергетске санације прерасте у редовни програм за који ће и држава и локалне самоуправе издвајати већа средства.

Ми смо Нацртом буџета предвидели неких осам милиона, али мислим да ћемо до усвајања коначног буџета успети да то подигнемо на десет милиона. Очекујемо да ће Министарство рударства и енергетике дати чак и више средстава, по најави министарке Михајловић да ће за девастиране општине бити веће учешће. Са средствима крајњих корисника, то ће бити неких 40 милиона и наравно неће бити само ограничена на уже језгро – наводи члан Општинског већа Зоран Петрић.  

Очекује се да ће Министарство рударства и енергетике почетком следеће године расписати нове јавне позиве са додатним мерама, а како каже енергетски менаџер за општину Пријепоље, Ремзија Фетаховић, план је да се у мере уврсти и уградња топлотних пумпи.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци