Епидемиолошка ситуација у Пријепољу – Број заражених и број прегледа у стагнацији

Епидемиолошка ситуација у Пријепољу – Број заражених и број прегледа у стагнацији

Иако је број заражених корона вирусом у Пријепољу у благом паду у односу на претходних 5 -6 недеља, епидемиолошка ситуација у Пријепољу је и даље неповољна што показује  број прегледа у Ковид амбуланти који је у стагнацији, каже заменица директора Дома здравља Пријепоља др Оливера Ровчанин Крповић.  Број особа који се вакцинишу првом дозом није се значајно повећао од када су уведене ковид пропуснице, а у сталном порасту је број оних који примају трећу дозу.

Према подацима Завода за јавно здравље Ужице и извештајима из Ковид амбуланте пријепољског Дома здравља у последњих неколико седмица број заражених корона вирусом у Пријепољу стагнира. У односу на септембар и октобар, када је позитиван резултат добило 895, односно 711 особа, број оболелих од Ковида 19 у новембру знатно је мањи. Томе у прилог иде чињеница да су за прва 23 дана заражене 324 особе.

Немамо више оне велике бројеве прегледа у Ковид амбуланти који су се кретали и више од 150. Сада је тај неки број испод 100, из дана у дан је негде између 70 и 80 , мислим на укупан број прегледа у нашој ковид амбуланти за одрасле. Што се тиче првих прегледа, они су ту негде између 20 и 30 што је опет стагнација, али је значајан пад у односу на претходних 5 -6 недеља, али опет се стално одржава тај неки број. Сада имамо и нешто мањи број деце до 18 година који се јављају због температуре и буду прегледани у Ковид амбуланти. На срећу није то неки велики број деце – каже заменица директора Дома здравља Пријепоље др Оливера Ровчанин Крповић.

У Дому здравља Пријепоље истовремено се обавља вакцинација против корона вируса и против сезонског грипа. Како нам је рекла др Ровчанин Крповић, број датих доза прешао је 40 хиљада.

Ми смо од јануара, када је почела вакцинација у Пријепољу, углавном имали све врсте вакцина. А што се тиче броја оних који се вакцинишу, углавном су то биле треће дозе у последњим недељама. Број особа који се вакцинишу првом дозом није нешто значајно повећан. Да ли су наши грађани већ примили те прве дозе тако да је фактички дошло време за примање треће дозе или је нешто друго у питању – не знам, али углавном тај број је у сталном порасту. Такође, у последње две недеље је започела вакцинација становништва по месним заједницама где је наш тим одлазио и давао углавном трећу дозу. Ношена је и вакцина против сезонског грипа. Ко је био заинтересован, истовремено је могао да прими и вакцину против грипа – истакла је др Ровчанин Крповић.  

Др Ровчанин Крповић каже да је у благом паду број особа који се након прегледа упућују у ковид одељење пријепољске болнице, као и број интервенција у дневној болници што нам говори да су клиничке слике блаже. Да ли је то последица вакцинације или увођења ковид пропусница није сигурна, али сматра да нема места опуштању и апелује да и даље треба поштовати све епидемиолошке мере.

Подели на мрежама

Повезани чланци