Епидемиолошка ситуација у Пријепољу најгора од почетка пандемије – једини излаз вакцинација и поштовање мера, поручују из Штаба за ванредне ситуације

Епидемиолошка ситуација у Пријепољу најгора од почетка пандемије – једини излаз вакцинација и поштовање мера, поручују из Штаба за ванредне ситуације

Нагло погоршање епидемиолошке ситуације била је једина тема Седме ванредне седнице Штаба за ванредне ситуације општине Пријепоље. У наредном периоду појачаће се контроле поштовања противепидемијских мера, које су на снази, у угоститељским објектима, радњама и другим привредним субјектима, а ако се стање не поправи може уследити увођење ванредне ситуације у општини и ограничавање рада угоститељских објеката, рекао је председник Општине Пријепоље Владимир Бабић.

У протеклих десет дана у Ковид амбуланти Дома здравља Пријепоље забележено је 1016 прегледа, а око 300 особа је било позитивно на инфекцију корона вирусом. У истом периоду је тестирано 194 деце, од којих је 17 било позитивно. У 24 транспорта 35 лица је пребачено у неку од ковид болница или одељења на даље лечење. Ове податке изнели су медицински чланови општинског Штаба за ванредне ситуације, који кажу и да је ситуација гора него у децембру прошле године, када смо имали пик последњег таласа епидемије. Став већине чланова Штаба био је да се противепидемијске мере, које су тренутно на снази, не поштују, а да је једини сигуран начин да се стање поправи вакцинација, пре свега оних који још увек нису примили ни једну дозу неке од вакцина против Ковида-19.

Председник Општине Пријепоље Владимир Бабић је рекао да обољевају и вакцинисане особе али да оне имају знатно лакше клиничке слике и не завршавају на болничком лечењу. Каже и да се болнички капацитети убрзано попуњавају, на шта упозоравају лекари. Ускоро можемо доћи ситуацију да се оболели од Ковида-19 лече и у пријепољској болници.

Бабић је упозорио угоститеље да почну да поштују противепидемијске мере и ограничења броја гостију и растојања, које су на снази, а инспекцијске службе ће почети да кршење ових мера појачано контролиши и изричу новчане казне, које нису мале. Апеловао је и да се не заказују нове прославе а да се на онима које се одржавају поштује ограничење броја гостију. Штаб ће пратити развој ситуације и ако се погоршање настави применити ригорозније мере које су му у надлежности, попут увођења ванредне ситуације, а након тога ограничавања радног времена угоститељских објеката и бројности скупова, или њихову потпуну забрану.

Подели на мрежама

Повезани чланци