Епилог седнице СО: Мерсид Мекић изабран за члана Већа – Есад Хоџић подноси оставку на место заменика председника Општине

Епилог седнице СО: Мерсид Мекић изабран за члана Већа – Есад Хоџић подноси оставку на место заменика председника Општине

Наставак осме седнице Скупштине општине није обележила расправа о тачкама дневног реда већ се водила дискусија о утисцима са манифестација којима је обележен Дан општине, фолклору, свечаном ручку, истицању бошњачке заставе, месту у сали, где је седео председник општине…Најбитније одлуке донете су на крају скупштинског заседања: након избора Мерсида Мекића за члана Већа, заменик председника општине Есад Хоџић најавио је оставку на ту функцију.

Предлог Одлуке о измени и допуни Плана детаљне регулације Шеховића Поље, као и Предлог Одлуке о јавним расправама и Предлог решења о именовању Раде Дивац за директорку Центра за социјални рад протекли су без расправе. Успавани одборници су се тргли из дремежа приликом разматрања предлога решења о именовању Адмире Мостарац за директорку Дома културе. Уз изношење похвала и резултата за 10-месечни рад, обезбеђена средства код Министарства културе и информисања, као и веома успешно организовану прославу поводом 40 година Дома културе и Дана општине,  досадашњој вршитељки дужности Зулкефил Садовић је замерио да има превелику ноту партијске припадности свог СДП-а, док је Станко Кијановић рекао да СПС неће подржати њено именовање јер претходни директор, члан ове партије, није добио радно место у овој установи иако су то коалициони партнери обећали. Он је имао примедбе и на избор сплета игара изведених на свечаној седници где је идентитет Срба, по његовом мишљењу, запостављен јер су приказане игре из Хрватске. У оквиру ове тачке расправљало се и о истицању бошњачке заставе, а одборник Самир Тандир добио је опомену због добацивања са места. Шефкет Шеховић је оценио да нама нема напретка са оваквим размишљањима и мимоилажењима, што свакако не иде у корист грађана. Председник општине Владимир Бабић је позвао све да се држе закона, истине и правде када не знају шта ће и додао да је он због поштовања Закона тражио да се бошњачка застава скине приликом доласка председника државе, као и да је тражио да се током обележавања Дана општине заставе истакну, због чега је добио пријаву.

Као и увек, разматрање извештаја о степену усклађености планираних и извршених активности  ЈКП „Лим“, у прошлој и прва три месеца ове године, послужило је за указивање на бројне проблеме у овој области, уз одавање признања директору и запосленима за сав труд који улажу, упркос недовољним људским и техничким капацитетима. Одборници су се сложили да је ово предузећа централна установа од које много тога зависи, а изнет је и став да ситуација неће бити боља док директор нема аутономију да запошљава кадрове који му требају, а не које политичке странке делегирају. Пре паузе одборници су дискутовали о пословању Регионалне депоније „Бањица“ и изменама у овој години. Ова тачка била је повод за дискусију одборника ко је заслужан за решавање еколошких проблема у општини, ко је више од двоје народних посланика потенцирао проблеме у Пријепољу у Народној скупштини и ко се коме и где захваљивао, да ли на мосту или у Скупштини, а одборник  Садовић је закључио да је највише захвалан самом себи јер је шетао по смећу и снимао предизборне спотове у чизмама, док су неки други дошли на „готов посао“.

На озбиљност пословања депоније „Бањица“ подсетили су директор предузећа Љубинко Васиљевић и заменик председника општине Есад Хоџић који је рекао да би било много значајније да је расправа текла у правцу даље изградње трансфер станице и питања колико ће се ту радних места отворити, шта ће то донети грађанима четири општине.  Речи одборника Садовића: “ Ја да хоћу, могао бих много више“, могле би се упутити скоро свим одборницама и одборницима Скупштине општине Пријепоље.

Замена кадрова у Већу општине

Тајним гласањем, Мерсид Мекић из Странке правде и помирења, је изабран за новог члана Већа општине Пријепоље. Од 34 присутна одборника и одборнице за њега је гласало 23, против 10 и један је био уздржан. Санџачка демократска партија није подржала именовање Мекића јер се против њега води кривични поступак за злоупотребу службеног положаја. Председник Општинског одбора ове странке Есад Хоџић, изјавио је да ће ујутру, 23. јула предати своју оставку на место заменика председника Општине, јер остаје доследан својим принципима, који су некада били и принципи СНС-а, а који су подразумевали да неће сарађивати са компромитованим особама.

Усвојене су све тачке дневног реда, осим извештаја о раду Библиотеке „Вук Караџић“, чије директорско место је такође обећано Странци правде и помирења. Изабрани су директори јавних установа: Рада Дивац у Центру за социјални рад, Адмира Мостарац у Дому културе и Асим Бећировић у Музеју. Председник општине Владимир Бабић је повукао тачку дневног реда која се односила на предлог именовања вршитеља дужности директора Библиотеке са дневног реда, јер нису испуњени услови.

Подели на мрежама

Повезани чланци