Етичко извештавање о насиљу према женама – Неопходна едукација уредника и уредница

Етичко извештавање о насиљу према женама – Неопходна едукација уредника и уредница

„Етичко извештавање о насиљу према женама“ назив је семинара који је за новинаре и новинарке локалних медија организовао Форум жена Пријепоља. Циљ семинара био је да се новинарима и новинаркама локалних медија укаже на грешке које медији најчешће праве када извештавају о родно сензитивном насиљу, пре свега насиљу према женама.

Са основним појмовима родно заснованог насиља, законодавним оквиром у области његовог спречавања, примерима добре и лоше праксе у  извештавању у медијима новинаре и новинарке локалних медија у Србији  је упознала Јована Глигоријевић, уредница недељника „Време“ и једна од оснивачица неформалне групе „Новинарке против насиља над женама“. Када је у питању квалитет извештавања о овој теми, она не прави поделу на локалне и националне, већ на медије који се придржавају етичког кодекса и таблоиде.

Када медији, који су иначе професионални и држе се етичких стандарда, греше они у сто одсто случајева праве грешке из незнања. Када греше они који претендују да буду таблоидни медији, ту већ имамо комбинацију незнања и тенденције да би се направила сензација како би се људи заинтригирали да кликну, а онда испод видите најобичније саопштење које је пренело већ 50 медија – каже новинарка и уредница недељника “Време” Јована Глигоријевић.

Да је насиље према женама изузетно осетљива тема и да медији често греше када извештавају о томе сагласни су новинари и новинарке који су присуствовали семинару.  

Ако гледамо целу медијску слику, и озбиљне информативне новине и таблоиде са друге стране, рекла бих да генерално слика није повољна када су у питању жене жртве насиља. Медијска пракса је таква да се одговорност за почињено дело преноси на жену. Ту пре свега мислим на наслове типа “Убио је због тога што га је варала” или “Убио је зато што га је оставила” тако да је то најчешћа пракса у медијима када говоримо о фемициду – каже мастер комуниколошкиња Јована Трајковић.

Новинарка Телевизије 5 из Ужица Миланка Николић у новинарству је више од 10 година. Она сматра да такве теме треба да раде новинари са искуством из ове области, који пре свега поштују етички кодекс.

Управо то се не дешава на нашој медијској сцени. Из тих разлога медијски извештаји су нам пуни дискриминације, стереотипа, осуђивања тако да мислим да треба више да се поради на едукацији новинара и новинарки – каже Миланка.

Новинарка и професорка из Ужица Слађана Васиљевић каже да смо сви подлегли у трци за новцем.

Премало је истине у свему. То су вести у којима је истина на последњем месту, а на првом профит. Због тога уредници мењају наслове, а често су новинари и новинарке коректно урадили извештај или текст. Али сам наслов, опрема текста, фотографије које говоре превише, често стварају бол – сматра Слађана Васиљевић.

Као истраживачица приправница на Филозофском факултету у Нишу мастер комуниколошкиња Неда Нецић се бавила темом извештавња о насиљу према женама и приказа нивоа сексизма у медијима.

Резултати су увек исти. Принципи етике се крше, а управо таквим неетичким извештавањем жене жртве насиља се не оснажују да пријаве насиље – каже Неда Нецић.

Како би допринела да се побољша квалитет извештавања о насиљу према женама група „Новинарке против насиља“ израдила је пре три године смернице за етичко извештавање о овој теми. Њихов циљ је да разреше дилеме са којима се често сусрећу новинарке и новинари, али и да се избегне или макар умањи ниво трауматизације жена са искуством насиља.

Анализа медијског изештавања, која се ради на сваких шест месеци , показује да има благог побољшања када су у питању неки индикатори.

Оно што нам ова наша анализа показује јесте да се извештавање, новинарски рад и освешћеност новинара и новинарки из године у годину поправљају, али нам уредници и уреднице и даље слабо усвајају оно што новинари и новинарке већ знају. Тако често имамо сјајне новинарске садржаје који су уреднички упропашћени, било насловом, било избором фотографије. Сматрам да и даље највише треба радити са уредницима и уредницамакоји би могли да почну да уче од својих новинара и новинарки – закључила је Јована Глигоријевић.

Семинар „Етичко извештавање о насиљу према женама“ Форум жена Пријепоља реализова је у оквиру пројекта „Унапређење безбедности жена на селу Златиборског округа“ који подржавају организацијаУН Вумен и Норвешка амбасада у Србији.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци