Фајзерову вакцину примило 35 здравствених радника у Пријепољу

Фајзерову вакцину примило 35 здравствених радника у Пријепољу

Прве вакцине против корона вируса произвођача Фајзер и Бионтек стигле су у Пријепоље. Вакцинисано је 35 здравствених радника и радница, који раде у Ковид амбуланти и одељењима за дијагностику и интензивну негу Опште болнице у Пријепољу. Ревакцинација следи за три недеље, а ускоро се очекују вакцине и за друге раднике и раднице у пријепољским здравственим установама.

Од 280 доза вакцине против корона вируса, које су у петак стигле у Завод за јавно здравље Ужице, 35 је допремљено у Пијепоље. Прву вакцину против корона вируса, у суботу ујутру, примио је др Адис Фазлић, који ради у Служби хитне медицинске помоћи и дежура у ковид амбуланти.

Одично се осећам. Свакако верујем науци, јер да не верујем не бих се бавио овим послом. Једино што могу да поручим јесте да за сада ми други лек немамо. Свакако је много мањи ризик од саме вакцине него од инфекције коронавирусом. Свакако ћу се осећати сигурније убудуће након вакцинације. Још једну дозу морам примити за три недеље да би та заштита била потпуна – истиче др Адис Фазлић из Службе хитне медицинске помоћи.

Комисија за здравствену заштиту становништва и Институт Батут су сачинили методолошко упутство о имунизацији против Ковида-19.

По том методолошком упутству одређени су и приоритети, тако да су здравствени радници прва група која би требало да се имунизује. Након тога су старији од 65 година, затим млађи од 65 година који имају одређене болести, запослени, корисници услуга социјалне заштите, бескућници, становници нехигијенских насеља и мигранти – прецизира др Оливера Ровчанин Крповић, заменица вршиоца дужности директора Дома здравља у Пријепољу.

Изјашњавање запослених у здравству о вакцинацији обављено је у другој половини децембра, а затим су одређене приоритетне групе.

Свакако на првом месту су здравствени радници који раде у Ковид амбулантама и болницама, они који раде на интензивној нези, који су у блиском контакту са тешко оболелима и у највећем ризику за обољевање. Ово је вирусна инфекција, о којој мало знамо. За вирусе углавном неког лека нема, тако да су нам вакцине једино решење. Надам се да ће започињањем вакцинације, не само код нас, већ и у целом свету, доћи до завршетка епидемије – каже др Ровчанин Крповић.

Вакцинација је обављена у Служби опште медицине уз поштовање свих препоручених мера.

Свака особа која се јави за вакцинацију биће прегледана од стране лекара који је одређен за имунизацију и имунизација ће се обавити у одређеном вакциналном пункту. Вакцине су складиштене тако да су у Институту биле на -70 степени, да би се хладним ланцем доопремиле до нашег Дома здравља, а сада се чувају на температури од два до осам степени. По отварању, ампуле морају бити потрошене у року од шест сати. Имунизација се спрооводи са две дозе. Данас се прима прва доза, након 21 дан прима се друга доза вакцине. Након тога требало би да вакцина формира тај имунитет од Сарс-Ков-2 вируса – закључује др Ровчанин Крповић.

Она је додала да су вакцине једна од најважнијих тековина медицине и да су спасиле више живота од било које друге здравствене интервенције. Охрабрује све оне који се двоуме да предност дају превенцији и заштите се вакцином, јер се ток Ковида-19, чак ни код особа које немају хроничне болести, не може предвидети.

Два дана након вакцинације сви вакцинисани здравствени радници осећају се добро, потврдио је за ТВ Форум др Сеад Поровић, вршилац дужности директора Дома здравље Пријепоље.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *