Фестивал демократије у Пријепољу под слоганом “Нема повлачења”

Фестивал демократије у Пријепољу под слоганом “Нема повлачења”

У оквиру Фестивала демократије, који се ове године први пут одржава у Србији, Удружење Форум жена Пријепоља је организовало дебату на тему „Родна равноправност услов демократизације друштва“. Под слоганом „Нема повлачења“ ради на поправљању демократског расположења, ЦРТА у сарадњи са партнерским организацијама у 18 градова широм Србије организује низ  дебата, уличних акција, музичких, филмских, позоришних и других догађаја са циљем да ојачају оптимизам грађана којима је стало до демократије.

У дебати акценат је стављен на једно од начела на којима демократија почива, а то је принцип родне равноправности. Да ли су и колико мушкарци и жене равноправни у нашем друштву, колико жене учествују у процесима одлучивања, колико су и на који начин представљене у медијима и колико образовни систем у Србији препознаје значај принципа родне равноправности?

Што се тиче образовне институције из које ја долазим, ситуација се мења на боље, у смислу управљања, у смислу укључивања жена. Ми смо школа у којој су, у задњих седам осам година, жене успеле да се афирмишу до те мере да буду на свим руководећим позицијама – каже  директорка ОШ „Душан Томашевић Ћирко“ Белкиса Бегановић. 

Организатори ДемФеста у Србији кажу да су уверени да демократија нестаје онда када грађани изгубе веру у њу, а свесни смо да сведочимо таквој појави  у Србији. Изградња демократије је процес и задатак свих грађана и грађанки.

Демократија је систем који се гради. Демократије увек има онолико колико смо ми активни, колико смо спремни да партиципирамо и да мењамо, јер живимо у хијерархији промена. Без критичког мишљења и без опште културе нема демократије – истакао је учитељ Драган Кувељић уз напомену да што има више толеранције, права и више родне равноправности то значи и више демократије, али то и зависи од свих нас.
Треба запамтити слоган ДемФест-а “Нема повлачења” и да од сваког појединца зависи да ли ћемо поправљати демократско расположење јер у Србији има јако много простора да се ради на томе. Ако се будемо повлачили и мислили да то не зависи од нас, бићемо ту где смо или чак ићи уназад. После свих ових деценија настојања да градимо демократско друштво, мора се наставити даље у том правцу. Једино тако можемо сачувати лично достојанство и самопоштовање – рекла је Мирјана Тешевић из Форума жена Пријепоља.

Први Фестивал демократије у Србији, под слоганом „Нема повлачења“ ради на поправљању демократског расположења, ЦРТА организује са партнерским организацијама у 18 градова широм Србије, од 13. до 15. септембра. Широм света се последњих година организују слични фестивали који славе демократске вредности, као одговор на све већи број изазова и претњи с којима се демократија суочава.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *