Фолклорни ансамбл Дома културе Пријепоље путује на Фестивал народне игре у Грчкој

Фолклорни ансамбл Дома културе Пријепоље путује на Фестивал народне игре у Грчкој

Фолклорни ансамбл Дома културе Пријепољe кренуо је на Међународни фестивал народне игре „Смарагдно острво”, који се од 19. до 24. септембра одржава на острву Тасос у Грчкој. У питању је нетакмичарски фестивал традиционалних и модерних игара, који има вишедеценијску традицију и који ће ове године угостити око 800 учесника и учесница из Бугарске, Румуније, Босне и Херцеговине, Украјине, Хрватске, Грчке и Србије.

На фестивал се упутило укупно 38 чланова и чланица Фолклорног ансамбла, у пратњи кореографа, директорке Дома културе Адмире Хамидовић са неколико запослених, као и заменице председника општине Самире Ћосовић.

Циљ фестивала „Смарагдно острво“ је да представи културну традицију различитих земаља и региона и пружи прилику за дружење и склапање нових пријатељства, чему се највише радују мади из Пријепоља који крећу у Грчку.

На фестивалу учествују дечије и омладинске фолклорне групе, вокалне, инструменталне и плесне групе, хорови, као и извођачи других уметничких стилова.

Ово је трећа година за редом како чланови и чланице Фолклорног ансамбла одлазе на турнеју у иностранство, где ће представљати општину Пријепоље и Србију.

Истичем да је Фолклорни ансамбл Дома културе најбројнија организација младих у Пријепољу. Само на прошлом концерту близу 200 деце и младих појавило се на бини пред бројном публиком. Оваква путовања су велики подстицај за децу да се прикључе Ансамблу и заиста након сваке турнеје ми приметимо пораст интереса и код њих и код њихових родитеља, којима је у интересу да деца на квалитетан начин проводе своје слободно време – каже директорка Дома културе Пријепољe Адмира Хамидовић.

Велику помоћ и подршку организовању путовања пружили су привредници из Пријепоља и Сарајева.

Без помоћи донатора, без координатора и кореографа који су се одрекли својих дневница, цена путовања по детету би била 175 евра, док су уз ове уступке родитељи доплатили готово упола мање – 90 евра котизације по сваком детету, а ево и сада се јављају људи који желе да помогну. На тај начин се најбоље исказује љубав према свом граду и даје подршка деци – истиче Хамидовић.

Поред родитеља, полазнике Фолклорног ансамбла Дома културе Пријепоље испратили су председник општине и чланови Општинског већа, који су им пожелели срећан пут и да на најбољи начин представљају нашу општину.

Током фестивала свака група би требало да има три наступа, са дефилеом на почетку. Наступи ће бити у вечерњим сатима, а остатак времена ће искористити за обилазак културно-историјских знаменитости, излете и уживање на плажи.

Подели на мрежама

Повезани чланци