Фондација „Ана и Владе Дивац“ наставља да помаже пријепољску пољопривреду

Фондација „Ана и Владе Дивац“ наставља да помаже пријепољску пољопривреду

Општина Пријепоље и Фондација „Ана и Владе Дивац“ обновили су уговор о сарадњи у оквиру пројекта „Дивац пољопривредни фондови“ за 2024. годину.  На конкурс, који је већ расписан, могу да конкуришу пољопривредници и пољопривреднице из Пријепоља који имају регистрована пољопривредна газдинства и који желе да започну  или унапреде  своју пластеничку производњу. Истовремено, потписан је и уговор којим се наставља реализација активности у оквиру „Фонда за оснаживање младих пољопривредника“ и у овој години.

Једанаесту годину за редом Фондација „Ана и Владе Дивац“ пружа подршку  пољопривредним произвођачима из Пријепоља који желе да унапреде своју пластеничку производњу. Доказ за то је још један потписан уговор са општином Пријепоље о наставку сарадње. Конкурс за набавку пластеника већ је отворен, a oдабрани корисници добиће за куповину пластеника 90 одсто од укупне вредности.

Укупна вредност пројекта и Фонда је 6.000.000 динара и пољопривредници из Пријепоља имају могућност да се до 1. априла пријаве на конкурс за набавку пластеника где ће учествовати са 10 одсто својих средстава – каже пројектна координаторка Фондације „Ана и Владе Дивац“Бојана Вујичић .

За ове намене општина Пријепоље је издвојила 4.000.000 динара, а Дивац фондација 2.000.000. Kонкурсом је планирана подршка за најмање 23 пољопривредника и пољопривреднице који имају регистровано пољопривредно газдинство на територији општине Пријепоље, са циљем да оснаже породице и да им се омогући економско јачање.

Имамо две врсте пластеника, две мере, све зависи колико људи ће се определити за мањи пластеник, а колико за већи. И наравно, сходно парама, јер имамо учешће од 10 одсто, за које сматрам да није велико учешће. Мислим да ће негде око 40 пољопривредних произвођача моћи да искористи ова средства. По некој садашњој статистици заинтересованости мислим да ће фондација морати да дода још средстава, јер имамо доста заинтересованих и видели смо да је то прави програм – каже председник Општине Пријепоље Драго Попадић.

Од 2018. године Фондација „Ана и Владе Дивац“ реализује  и пројекат оснаживања младих пољопривредника.

Ове године захваљујући УСАИД пројекту „Велика – мала привреда“ понављамо овај пројекат у сарадњи са седам општина Златиборског и Моравичког округа округа. Оно што је битно да нагласим јесте да је конкурс већ отворен. Трајаће до 1. априла. Позивам све матуранте средње пољопривредне школе из Пожеге да се пријаве, нарочито ученике са територије општине Пријепоље – апелује Бојана Вујичић.

Општина Пријепоље и ове године наставља да подржава овај Фонд.

Ми смо општина која је у својим развојним плановима и програмима предвидела пољопривреду и туризам као приоритете. Морамо се више бавити нашим младим ђацима и студентима који уписују и средњу стручну пољопривредну школу, али и факултет. Мислим да је то негде будућност Пријепоља. Ове године ћемо подржати са око 300 хиљада динара једног ђака у пожешкој средњој стручној школи. Волели би да има још ђака, али се надам да ће их бити у наредним годинама – сматра Попадић.

Већ четврту годину за редом  Фондација „Ана и Владе Дивац“  и општина Пријепоље настављају сарадању када је у питању Револвинг фонд, који су започели још 2021. године.

Конкурс ће бити објављен већ почетком пролећа. Корисници ће моћи да се пријаве за набавку пољопривредне опреме и механизације као и за развој руралног туризма тако да позивам све који су заинтересовани да се пријаве на овај конкурс и да искористе ове подстицаје – истиче Вујичић.

Прошле године смо убацили сегмент развоја руралног туризма. Имали смо веома добру заинтересованост и ту морамо радити да повећамо срества, јер видимо да се тај програм показао као добар – каже председник Општине Пријепоље Драго Попадић.

Корисници Револвинг фонда могу да конкуришу за средства у износу до 500 хиљада динара. Општина додељује субвенцију у износу од 40 одсто од укупне вредности, а позајмљена средства моћи ће да врате у наредне три године.

Подели на мрежама

Повезани чланци