Друштво

,

Особе са инвалидитетом

Форум жена Пријепоља: Препорука за веће учешће особа са инвалидитетом у процесима одлучивања

Форум жена Пријепоља у партнерству са Међуопштинском организацијом слепих и слабовидих у Пријепољу, а у оквиру пројекта „Слепи и слабовиди - положај у друштву и значај подршке“, који подржава Канцеларија за људска и мањинска права Владе Републике Србије, упутио је Општинском већу препоруку за веће укључивање особа са инвалидитетом у процесе доношења одлука.

Циљ пројекта  је јачање свести и информисање јавности на тему положаја слепих и слабовидих особа, проблема са којима се они суочавају, али и сензибилисање представника локалних самоуправа и других надлежних институција за иницирање сарадње у циљу унапређења њиховог положаја.

Инклузивно друштво је само оно друштво које вреднује и слави разноликост, те стога веће укључивање особа са инвалидитетом у процесе одлучивања може довести до боље активности Владе и креирања политика које су повољне за особе са инвалидитетом, јер само они могу, на прави начин, да искажу своје потребе и да их препознају – каже чланица Форума жена Пријепоља и координаторка пројекта Сања Малешић.

Форум жена Пријепоља пројекат спроводи у партнерству са Међуопштинском организацијом слепих и слабовидих у Пријепољу која броји 206 чланова и чланица.

Они се свакодневно суочавају са многобројним проблемима и препрекама.

Међуопштинска организација слепих и слабовидих Пријепоље постоји већ 65 година и успешно се бави хуманитарним радом. Окупља и евидентира чланове слепих и слабовидих из три општине, Пријепоља, Прибоја и Нове Вароши. Један од наших највећих проблема су архитектонске баријере, а ту је и запошљавање слепих и слабовидих лица. Зато је потребно да имамо некога у локалној самоуправи, некога ко ће да изнесе наше проблеме, јер те проблеме најбоље знамо ми – каже председник Међуопштинске организације слепих и слабовидих у Пријепољу Мунтаз Кајевић.

Један од основних задатака пројекта, поред медијских садржаја који за циљ имају подизање свести јавности о проблемима слепих и слабовидих у асарбији, јесте и препорука коју је Форум жена Пријепоља предао Општинском већу, а која се тиче укључивања особа са инвалидитетом у процесе доношења одлука.

На основу истраживања које је Форум жена Пријепоља, уз подршку Међуопштинске организације слепих и слабовидих Србије, спровео на територији општина Пријепоље, Прибој и Нова Варош предали смо препоруке овим трима локалним самоуправама, а које се односе на формирање локалних савета за особе са инвалидитетом у којима би се нашли представници удружења који се баве том темом или особе са инвалидитетом као појединци, који би водили рачуна о политикама које се спроводе, а које се њих тичу. Затим, да се предузму све неопходне мере и активности из надлежности локалне самоуправе како би се јачали капацитети особа саинвалидитетом као и њихових удружења. И на карају, да се посебно води рачуна о архитектонским баријерама и приступачности институција пошто су особе са инвалидитетом навеле да су им то највећи проблеми – образлаже упућену препоруку Сања Малешић.

Према подацима Савеза слепих Србије у нашој земљи је евидентирано око 12 хиљада слепих и слабовидих особа. У погледу радног ангажовања код њих је забележена највећа стопа незапослености у категорији особа са инвалидитетом.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *