Гинеколошки преглед у Пријепољу приступачан и женама са инвалидитетом

Гинеколошки преглед у Пријепољу приступачан и женама са инвалидитетом

Особе са инвалидитетом свакодневно се сусрећу са бројним препрекакама. Једна баријера која посебно жене, кориснице инвалидских колица, ставља у незавидан и дискриминишући положај свакако је мањак хидрауличних гинеколошких столова, којих нема у свакој здравственој установи. Проверавали смо да ли и на који начин жене са инвалидитетом у Пријепољу могу да обаве гинеколошки преглед.

Гинеколошки диспанзер пријепољског Дома здравља, који је архитектонски прилагођен и особама са инвалидитетом, већ три године има на располагању гинеколошки сто, који је у великој мери прилагођен свим женама. Специфичност овог стола је у томе што његово хидраулично подизање и спуштање дозвољава подешавање стола на висину која одговара женама са инвалидитетом, као и трудницама, старијим и полупокретним женама.

Као и за сваку жену која нема инвалидитет, тако и за жене са инвалидитетом процедура је иста. Исто се може обавити преглед како за једне, тако и за друге. Ако није нешто хитно, закаже се преглед,  дође се са пратњом или уз помоћ бабице. Имамо сто који одговара, хидраулични сто који може да се спушта и подигне и преглед се обави нормално као и код сваке друге жене – објашњава процедуру начелник гинеколошког диспанзера Дома здравља Пријепоље Примаријус др. Хасиб Хајдаревић.

У установама које немају прилагођене столове, лекари углавном пишу упуте за преглед  у болнице које за то имају услове. Према искуствима доктора Хајдаревића, овакви прегледи се разликују у зависности од врсте инвалидитета.

Некад постоји мало отежан преглед, али то зависи од стања болести, од општег здравственог стања пацијенткиње, али преглед се обавља и ни једна пацијенткиња никада није враћена, без обзира на врсту инвалидитета, зато што није могла да буде прегледана, а да је преглед био потребан нити је послата у другу установу само зато што није могао да се обави неки преглед. Преглед може да се обави нормално, имамо услове за то тако да жене са инвалидитетом исто као и жене без инвалидитета, могу да долазе на редовне прегледе – каже др Хајдаревић.

Редовни гинеколошки прегледи важни су за репродуктивно здравље свих жена, не само оних са инвалидитетом и не треба их избегавати или одлагати.

То је основни принцип превенције болести као и у свакој другој грани медицине. Боље спречити, него лечити. Једном годишње било би довољно, ако је жена здрава и без икаквих тегоба, да дође на редован гинеколошки преглед – апелује начелник Гинеколошког диспанзера у пријепољском Дому здравља.

Према речима др Хајдаревића на редовне прегледе долазе углавном оне жене које су навикле да долазе. Зато је важно радити на подизању свести о значају превентивних гинеколошких прегледа.

Пре свега треба радити на здравствено васпитном раду, преко средстава медија, а ту су и лекари, сестре, школа, породица…све то утиче на начин понашања – сматра др Хасиб Хајдаревић.

Према статистичким подацима у Србији је све већи број жена које оболевају од  карцинома грлића материце. Статистика  јасно указује да је ова болест излечива у 95 одсто случајева, акао се открије на време, током редовних гинеколошких прегледа.

Подели на мрежама

Повезани чланци