Годину дана посланичког мандата Борка Пушкића – Пријепоље поменуо 14 пута

Годину дана посланичког мандата Борка Пушкића – Пријепоље поменуо 14 пута

Прошло је годину дана од конституисања 13. сазива Народне скупштине Републике Србије. Једини посланик из Пријепоља у овом сазиву је дипломирани инжењер саобраћаја Борко Пушкић, члан Српског покрета Двери. За годину дана одржано је 15 седница које су укупно трајале 65 дана. Једини представник Пријепоља Борко Пушкић је за то време у својим скупштинским обраћањима 14 пута поменуо Пријепоље.

У републичком парламенту Борко Пушкић је део шесточлане посланичке групе Српски покрет Двери – Патриотски блок. Од 250 посланика и посланица, налази се на 11. месту по броју говора, а забележено их је 157. Истиче да је присуствовао свакој седници.

По броју постављених писаних питања сам најакивнији народни посланик од свих 250, тако да ћу наставити у том правцу да радим у интересу грађана Пријепоља и Србије. Позивам јавност и вашу медијску кућу и кажем да сам њихов сервис на располагању да поставим било које питање, било ког формата и да ћу се радо одазвати на било коју адресу и локацију у Пријепољу – каже народни посланик Борко Пушкић.

Статистика Oтвореног парламента каже да је приликом гласања 15 пута био за, 46 против, 5 пута је био уздржан, 20 пута није гласао, а 126 пута није присуствовао гласању.

Просто, ради се о стратегији посланичке групе где се извади картица и када се извади картица, а присуствује се, одмах се евидентира да народни посланик није присутан на самом гласању.

Од укупног броја говора, Пријепоље је поменуо 14 пута. Између осталог, у неколико наврата замерао је помињање Санџака као области у Србији, објашњавајући да је то облик сепаратизма и да је Пријепоље у Златиборском округу и Рашкој области. Запитао се и како Срби не могу да се запосле у Јавном комуналном предузећу „Лим“ и констатовао да је то зато што се питају СДА и СДП. Поред тога, Пушкић је поставио и питање за кружни ток у Коловрату, где радови ни након три године нису завршени. Питања очувања животне средине, такође су била део скупштинских говора посланика Пушкића.

Покренуо сам неколико локалних тема, попут: да ли се експлоатише неки рудник, да ли је то предвидело Министарство енергетике и рударства, јер је било неких претпоставки у јавности да ће се овде отворити неки нови Рио Тинто. Потврђено ми је у писаној форми, од садашње министарке Ђедовић, да на територији Пријепоља нема у плану да се отвара никакав рудник и да није добијена никаква дозвола за експлоатацију руде на територији општине Пријепоље.

Образовање у Пријепољу такође је било предмет интересовања посланика Пушкића.

Такође сам предложио и једну озбиљну студију, коју сам урадио и предао бившем министру просвете Ружићу, да би имало смисла да се отворе нова одељења, односно нове средње школе, попут пољопривредне, шумарске или прехрамбене.

Изградњу мини-хидроцентрала у општини Пријепоље не подржава, а једно скупштинско заседање искористио је да министарки рударства и енергетике Дубравки Ђедовић постави питање о дозволама за изградњу.

Сматрам да хидроелектране не треба да се граде, треба да се донесе једна локална одлука и да свих 41 одборника треба да буде против једне такве срамотне градње – става је Пушкић.

Обраћао се и председнику Србије.

Институцију народног посланика сам искористио да поставим питање председнику Републике Србије, да је недопустиво да се олако дају неке изјаве да ће се изградити пут од Сахат куле до Манастира Милешеве. Слао сам неколико писаних дописа надлежним републичким инспекцијама и самом министру за инфраструктиру, саобраћај и грађевинарство господину Весићу да се коначно почне са тим. И на основу тих мојих усмених и писаних притисака, радови су тек и отпочели.

Борко Пушкић је члан два одбора у Народној скупштини: за дијаспору и Србе у региону и за одбрану и унутрашње послове.

Од августа до децембра прошле године му је на име плате, накнаде трошкова за превоз, посланички додатак и паркирање укупно исплаћено  око 846.000 динара, показало је истраживање Центра за истраживачко новинарство „Колико су нас коштали посланици у 2022. години“.

Подели на мрежама

Повезани чланци