Графит и оштећена табла са ликом светитеља на Савиној води узнемирили јавност

Графит и оштећена табла са ликом светитеља на Савиној води узнемирили јавност

Крајем прошле седмице уочен је графит на инфо табли, постављеној на Савиној води на Јадовнику, као и да је исцепана застава Републике Србије и оштећена табла са ликом Светог Саве. Овај догађај је узнемирио мештане Доњих Страњана и јавност, а пријављен је и надлежним органима.

Исписивање графита у облику полумесеца и звезде на инфо табли, коју је поставило ЈП „Србијашуме“, оштећење на табли са ликом Светог Саве, коју су поставили мештани Доњих Страњана, као и цепање државне заставе, уочио је и пријавио чувар Предела изузетних одлика „Озрен-Јадовник“, којим управљају „Србијашуме“, преко Шумског газдинства „Пријепоље“, на чијој територији се локалитет Савина вода и налази. Све је пријављено Полицијскиј управи у Пријепољу, а полицијски службеници су изашли на Савину воду, извршили увиђај и о догађају обавестили заменика основног  јавног тужиоца у Пријепољу, који је о томе обавестио и Више јавно тужилаштво у Ужицу.

Поред Савине воде се налази камена плоча са удубљењем налик коњском копиту. Према народном предању, верује се да је то траг коња којег је јахао Свети Сава. Овде се налази и најближи извор Катунићу (1733 м), врху Јадовника, а мештани Доњих Страњана су овај локалитет уредили у новембру 2021. године, када су на Савиној води поставили нова корита, направљена од дрвених дебала, како би се на извору, поред људи, могла напојити и стока. Тада су поставили и таблу са ликом Светог Саве, испод инфо табле на којој је управљач дао податке о месту и народној легенди.

Један од иницијатора ове акције, Јоже Пушица, који тренутно живи у Београду, рекао нам је да се у овом случају ради о невиђеном хулиганству. Застава, коју су поставили на импровизовани јарбол приликом обнове корита и постављање табле, већ је била на мети вандала, али њено цепање нису пријављивали, већ су у мају ове године на исто место поставили нову, која је сада поново уништена. Каже и да су имали намеру да ово место и додатно уреде и наткрију камену плочу како би је сачували од зуба времена и од тога неће одустати.

Страњанци, који су учествовали у уређењу Савине воде, рекли су нам како су сигурни да нико од комшија Бошњака, који живе у околини овог локалитета, не би урадили нешто овако, јер поштују ово место и легенду за њега везану. Кажу и да су овакве ствари недопустиве, нарочито у вишенационалним срединама попут наше, али да овај чин неће покварити традиционалне добросуседске односе и апелују да се пронађе починилац.

Подели на мрежама

Повезани чланци