Грејна сезона у Пријепољу почећe 1. новембра – још увек непознато по којој цени

Грејна сезона у Пријепољу почећe 1. новембра – још увек непознато по којој цени

Све је спремно за почетак одложене грејне сезоне, најављују из Јавног комуналног предузећа „Лим“. С тим у складу, дан пре званичног стављања у погон пет котларница, почеле су топле пробе. Обезбеђеног огрева има за наредних месец дана, а набавка новог у великој мери зависиће и од цене услуге која још увек није позната.

У наредних месец дана, корисници услуге централног грејања не би требало да брину да ли ће им станови бити топли. За тај период, Јавно комунално предузеће „Лим“ набавило је око 170 тона мазута и 120 тона угља, што је коштало близу 22 милиона динара, од чега је само за мазут издвојено 20 милиона. И док се на сва звона прича о поскупљењу енергената, цена једног је ипак остала на нивоу прошлогодишње.

Цена мазута је остала негде близу прошлогодишње цене и креће се од 113 до 120 динара са ПДВ-ом. Цена угља је у односу на прошлу годину порасла 100 одсто. Цена је прошле године без ПДВ-а била негде око 7000 динара по тони, сад је негде око 14.000-15.000 динара – каже руководилац РЈ „Производња и дистрибуција топлотне енергије“ Бесим Хаџалић.

Не баш тако давно, у јавности су се износили подаци да је мазут на тржишту поскупео за 67 одсто, па је и то један од разлога зашто се тражи повећање цене грејања.

На питање шта се све урачунава у цену грејања, наш саговорник каже да су ту пре свега енергенти, који чине око 70 одсто цене. Затим, плате за 17 ангажованих радника на грејању и остатак за ремонте и инвестициона улагања.

Предлог Комуналног предузећа упућен Општинском већу половином августа ове године, био је да се цена грејања повећа за 50 одсто, што конвертовано у рачун за ову услугу значи да би корисници грејање плаћали 396 динара по метру квадратном.

Ми смо поднели захтев локалној самоуправи за промену цена грејања. Према нашим калкулацијама, она мора бити много већа, јер се није мењала од 2016. године. За сада, немамо повратну информацију да је Општина донела нову одлуку о цени. У сваком случају, ЈКП „Лим“ почеће са овом грејном сезоном на време и да ће као и до сада испорука топлотне енергије бити непрекидна и квалитетна – обећава Хаџалић.

Грејна сезона ове године почиње 15 дана касније него иначе. Одлуку је донело је Општинско веће 14. октобра, дан пре него што је требало да почне грејање по устаљеној динамици, а у складу са мерама штедње Владе Републике Србије. Да се уштедело, јесте, потврђује и Хаџалић, али Комунално штеди и без прописаних мера Владе.

Оно што ми уштедимо у овом временском периоду кад су високе температуре, ми то морамо надокнадити за период изузетно ниских температура у децембру, јануару, фебруару. Она енергија која се у том периоду у већој мери потроши, она се компензује само на овај начин, односно уштедом коју остваримо за 15 дана октобра и 15 дана априла.

У сусрет грејној сезони, урађен је и ремонт котларница који је коштао више од милион динара. Највећи квар отклоњен је у котларници на Опанку, за коју је котао набављен пре пет година. Оно што је новина од ове грејне сезоне је и да је нови простор у Валтеру за потребе дечијег вртића прикључен на централно грејање. Према речима Хаџалића, колико ће коштати та услуга утврдиће Комисија, која би требало да премери колико квадратних метара грејне површине обухвата овај простор. 

Подели на мрежама

Повезани чланци