Група “Машта” поводом Дечије недеље – Да град цео буде бео

Група “Машта” поводом Дечије недеље – Да град цео буде бео

На идеју да у време Дечије недеље, када се обележава 30 година Конвенције Уједињених нација о правима детета, покрену питање заштите животне средине група „Машта“, на челу са учитељем Драганом Кувељићем, дошла је због све теже ситуације и опасности по здравље деце и одраслих.

Живимо у једном времену када смо постали толерантни и на ружне речи, на бацање смећа,на насиље и ово је само један од начина да група “Машта” укаже својим суграђанима да то није амбијент на који треба да се навикавамо, већ амбијент на који треба да реагујемо и, као што рече једно дете, “да град цео буде бео”, колико је то могуће. А оно”ти се питаш” значи да то у некој мери зависи од нас, барем да не допринесемо оном црном, што смећу, насиљу или примитивизму -објашњава учитељ и идејни творац групе “Машта” Драган Кувељић.

Један од кључних мотива за ову изложбу је депонија Стањевине по којој је Пријепоље последњих година постало препознатљиво.

Желели смо да дамо један мали прекор и подстрек политичарима да то није нешто са чиме се слажемо само због естетике, већ то угрожава здравље нас и наше деце и наше будућности и треба да све снаге усмеримо да то не буде огледало Пријепоља, да наса не препознају по депонији него да нас знају по Белом Анђелу и Милешеви – сматра Драган Кувељић.

У чишћење и фотографисање, па самим тим и стварање ове изложбе, укључили су се и старији који су према речима Кувељића доста научили од деце.

Векови и будућност припадају деци и без њих неће бити ни света.Време које долази припада њима који ће овај свет учинити бољим али само уз нашу подршку и помоћ. Ми смо ти који треба да их усмеравамо ка том бољем, ка том белом – истиче Кувељић.

Изложба је постављена на платоу Дома културе и послужиће као позив суграђанима и суграђанкама да постану свесни одговорности и за бело и за црно лице наше свакодневице.

 

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *