Хајрат чесма Хисе у Бродареву – место за предах и сећање

Хајрат чесма Хисе у Бродареву – место за предах и сећање

Захваљујући Елвису Кораћу и Армину Мујезиновићу, који су у претходне две године покренули и успешно реализовали неколико хуманитарних и добротворних акција, мештани и мештанке Бродарева недавно су на коришћење добили један потпуно нов и сређен простор у свом месту. У питању је Хајрат чесма Хисе, која је изграђена добротворним прилозима људи из Бродарева и дијаспоре, а посвећена је свима онима који су прерано напустили овај свет.

Пројектом изградње Хајрат чесме Хисе осмишљен је и за кратко време изграђен простор који је од недавно на располагању свим генерацијама грађана Бродарева. Простор површине близу 100 квадратних метара, који је до пре само неколико месеци презентовао лошу слику овог дела Бродарева, сада је постао привлачан кутак за предах и освежење.

Претходно се овде налазила једна мини депонија. Простор је био запуштен иако је ово јако фреквентна деоница. Овде је раскрсница путева који воде ка слатинским селима Слатина, Брвине, Комадине… Граховишта су такође ту. Близу је и центар чаршијетако да је овај простор заслуживао да се мало боље уреди и добије једно овакво здање – почиње причу Армин Мујезиновић о томе како је дошао на идеју за изгрању ове чесме.

Пројекат је урадио Армин Мујезиновић, који је са Елвисом Кораћом ову акцију покренуо са циљем да се улепша овај део Бродарева.

Пре 5 – 6 година месна заједница је урадила пројекат да на овом месту буде чесма. Није  било у плану да буде оваква нити да се оволико пара уложи. Међутим, из неких разлога ту се стало. Онда смо ми урадили нови пројекат који је предвиђао мало монументалније здање – наставља Армин причу о изградњи чесме.

Чесма, али и простор око ње, изграђени су од најквалитетнијих материјала, а вођено је рачуна и о другим детаљима.

Под је обложен гранитом, као и корита. Сама чесма је армирана бетонска конструкција, која је касније обложена мермером.Читав простор смо оградили једном бетонском цоклом која пре свега представља једно безбедносно решење, али и декоративно јер уобличује простор. На угловима смо направили жардињере и засадили парковско дрвеће које ће се у неком будућем времену разгранати и правити хладовину. Оно што је јако важно, чесму смо посветили свим младима који су напустили овај свет. У неком претходном периоду, од можда неких 10 година, много младих из Бродареваје напустило овај свет тако да смо ову чесму посветили свима онима који више нису са нама – каже Армин.

Средства за изградњу чесме обезбеђена су од грађана Бродарева и дијаспоре, али и свих оних који су на неки начин везани за њега. За веома кратко време на листу се уписало више од 250 донатора који су прикупили 19.800 евра, а доста људи је радило волонтерски или су пружили подршку на други начин.

Имамо ту људи које никада нисмо срели ни видели, али који су за ову акцију сазнали на нашој фејсбук страници и који су нам пружили подршку тако да се свима овом приликом захваљујемо. То су људи који нас подржавају већ две године. Ово је већ неки пети – шести пројекат који смо ми реализовали, а вредност тих пројеката сада сигурно прелази 150 хиљада евра. Утрошили смо отприлике сва средства. Остало је неких 150 евра. Морам напоменути да је код оближењг гробља Хисе саграђена и ограда у дужини од 37,5 метара – задовољно истиче један од организатора ове акције.

Слику овог урбаног кутка у Бродреву  кваре два контејнера, које је тик уз овај сређен простор поставило ЈКП „Лим“, иако то место није предвиђено за њих. Питају се Насуф Мујезиновић, али и остали мештани овог дела Бродрева, да ли један овакав „Хајрат“, што у преводу са арапског значи добро дело учињено у циљу опште друштвене користи, заслужује овакав третман.

Овде живим 81 годину. Кућа ми је овде преко пута. Ја сматрам да је ово направљено сем тако, али све је ово ништа због ових контејнера. Дође човек овде  да сједне, да удахне мало ваздуха, а удише зрак који уопште није за удисање. Никада смеће овде било није. Али, све ово што је направљено, ова љепота  што је могла да се направи, ово смеће је учинило да ништа није направљено – разочарано нам прича Насуф Мујезиновић.

И док се чека да контејнери буду премештени са овог места и овај простор добије своју праву намену, Армин и Елвис већ су покренули нову добротворну акцију, овога пута за изградњу ограде на старом гробљу Хисе, у непосредној близини Хајрат чесме.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци