Друштво

,

Особе са инвалидитетом

Хамед Подбићанин – Баријере руши спортским резултатима и успесима

Особе са инвалидитетом су скоро невидљива категорија у нашем друштву. Њихов живот је пун препрека, а борба за побољшање њиховог положаја спора и тешка. Своје баријере Хамед Подбићанин успешно савладава већ 21 годину, колико се дуго бави стоним тенисом и као репрезентативац Србије промовише Пријепоље и своје родно Бродарево и бори се за права особа са инвалидитетом.

Када је као десетогодишњак, на наговор свог наставника, почео да тренира стони тенис Хамед Подбићанин је веровао да једног дана може постизати врхунске резултате. Иако је било тешко, велики труд се на крају исплатио када је постао репрезентативац Србије у стоном тенису за особе са инвалидитетом.

Наравно, сви када крену да се баве спортом имају жељу и да достигну тај врхунац каријере, а то је свакако репрезентација, да буду што успешнији и да постижу што боље резултате, како на државним тако и на међународним такмичењима – каже параолимпијски репрезентативац Србије у стоном тенису Хамед Подбићанин.

Иако је основну и средњу школу, прилагођену особама са инвалидитетом, завршио у Подгорици, одвојен од родитеља, сматра да је подршка породице пресудна за самосталност особа са инвалидитетом. 

Кроз систем одрастања и спорта, као и целокупног живота, породица је ветар у леђа у свему.Тако и мени и на овом пољу и кроз школовање и кроз спорт. Увек сам имао од њих подршку, на тај начин да морам да идем даље као бих олакшао себи, а донекле и њима, јер сутра када се оспособиш, да немају бригу о теби.

Стереотипи и предрасуде о особама са инвалидитетом још увек су присутне у мањим срединама. Најчешће их је срамота своје инвалидности, затварају се у кућу и изолују од остатка заједнице.

Ја мислим да у Пријепољу 95 одсто особа са инвалидитетом тако размишља. Мисле да не могу ништа да постигну и да нису корисни у друштву.

Како би променио такву слику и подстакао их да се баве спортом Хамед је у Пријепољу покренуо стонотениски клуб за особе са инвалидитетом, јер је њему, како каже, спорт променио живот.

Ја сам 2017. године основао клуб по повратку из Београда, пошто сам у Београду тренирао и такмичио се, тако да сам основао клуб да би покренуо особе са инвалидитетом, оснажио и донекле ојачао да могу кроз спорт да се укључе у друштвени живот.

Иако ове године није било много такмичења због епидемије корона вируса са својим клубом учествовао је на два екипна првенства Србије где су заузели четврто место, а био је и на припремама репрезентације у Врњачкој Бањи.

Његови планови и даље су везани за спорт и Пријепоље. 

Циљ ми је да побољшамо што више можемо квалитет спорта и да укључимо што више чланова. За сада имамо око 10 – ак чланова који нису активни из разлога што немамо прилагођене спортске сале, односно спортска борилишта.

За своја, али и права дугих Хамед се бори и као председник Одбора за питања особа са инвалидитетом у оквиру партије чији је члан.

То сам највише урадио да би помогао и исказао наше проблеме у граду и да би временом, степеник по степеник померали границе, прилагођавали услове особама са инвалидитетом и помагали им у раду и свему осталом – каже Подбићанин.

Његов мото је да особе са инвалидитетом могу све.

Првенствено треба да покушају да победе себе, па онда да победе и друге баријере које тренутно имају – поручује Хамед.

Своје баријере Хамед Подбићанин руши на спортским борилиштима. За 21 годину бављења стоноим тенисом његов највећи успех је освајање три титуле државног првака. Прошле године освојио је рекордних девет медаља. Док је студирао у Београду успешно се бавио и пливањем и атлетиком. Ипак, како нам у шали рече, највећи успех постигао је ове године када је стао на “луди камен” са својом дугогодишњом девојком.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *