Хоће ли скоро „пресушити“ бара на магистрали у Великој Жупи?

Хоће ли скоро „пресушити“ бара на магистрали у Великој Жупи?

У току је припрема пројектне документације за пројекат који би требало да реши проблем задржавања воде на магистралном путу у Великој Жупи. Иако је било најављено да би овај вишегодишњи проблем могао да буде решен до краја године, извесно је да ће и ову зиму сви Жупљани, али и пролазници, морати да пажљиво возе, тј. прелазе преко „магистралног језера“. Како кажу, сам председник Србије Александар Вучић је обећао решење, али свесни су да он има превише обавеза, па кривца виде у општинској власти.

И најмања киша довољна је да створи проблеме у саобраћају на магистралном путу кроз Велику Жупу, јер вода прекрије обе коловозне траке па се саобраћај наизменично одвија, по делу коловоза где је вода најплића. Вода ствара и материјалну штету мештанима, који су више пута позивали надлежне да реагују. У јулу ове године речено је да је урађено идејно решење за одвод воде и прогнозирано да би овај проблем могао да буде решен до краја године. Четири месеца касније, надлежни кажу да би до краја године требало да буде завршена тек пројектна документација, што значи да би надалеко чувено језеро, тек следеће године могло да трајно пресуши, иако је ЈП „Путеви Србије“ начелно прихватило да буде инвеститор и извођач радова. Према речима Изета Чоловића, саветника председника општине, који је сада задужен за овај проблем, у току је припрема за урбанистички пројекат, након чега ће бити неопходна сагласност јавних предузећа за планиране радове како би се урадио завршни пројекат за извођење радова, након чега следи добијање грађевинске дозволе и обезбеђивање финансијских средстава. Према идејном решењу, које је летос урађено, одвод воде до реке Лим, подразумева изградњу колектора у дужини од 460 метара, са 10 шахти, уз уливну и изливну шахту. За извођење радова неопходна је сагласност мештана кроз чија имања би колектор требало да прође, а који су нам рекли пре четири месеца да ће ако буду морали да пусте цевовод кроз своја имања, тражити уговор којим ће сваку штету општина морати да им надокнади или да све врати у првобитно стање. Разумевања за овако споро решавање проблема, мештани више немају.

Муамер Хењаш каже да му је вода оштетила асфалт који је сам урадио и да проблем представља и запушена канализација која се излива из препуних шахти.

Немамо више коме да се обраћамо. Ово не траје годину две, већ 10 година. Из Општине су долазили 15 пута, сликавали се и на томе је све остало, ништа није предузето – каже Хењаш.

Ристан Чпајак каже да је ово катастрофа и срамота за целу државу, као и да годинама не постоји пристојан пролаз, док у Београду постоје путеви и изнад и испод земље.

Салко Козица је насуо прилаз својој кући како би спасио уливање воде у подрум.

Хајде боже хаирли, Вучић је то обећао, они бијаху усаврљили долазити да виде, катастар и ето сад ви опет, а ово стоји како стоји. Најгоре што мени вода иде у подрум, да не браним био би хаос – објашњава Козица.
Био је и Вучић рекао да ћемо за 15 дана решити, па ето, ђе је сад…Не може ни сирома’ Вучић. Неће он доћи да копа канал. Ђе су наши општинaрi, што не дођу они, него чекају Вучића да им он копа – истиче Војислав Несторовић.

Мештани су раније предлагали још два решења, преко државног земљишта, али Чоловић каже да ту није добра геодезија, јер нема пада и да ће се након решења пројектанта знати све катастарске парцеле куда би цевовод требало да буде постављен. Одговорност за акумулацију воде где јој није место, пребацује се на оне који су изградили нове објекте и на последњу санацију магистралног пута. У оба случаја затрпаван је стари канал чија је функција била да одведе воду са магистрале.

Подели на мрежама

Повезани чланци